Pullip Suomi

Pullip-keskustelu => UKK => Aiheen aloitti: Hunajasieni - Heinäkuu 26, 2009, 18:26:07 ip

Otsikko: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hunajasieni - Heinäkuu 26, 2009, 18:26:07 ip
Lyhyesti:
-Kampaamalla tarvittaessa
-Pesemällä huuhteluaineella (toimii kuituperuukkeihin parhaiten)
-Pesemällä hoitoaineella (toimii luonnonkuituihin paremmin, esim. mohair)
-"Kuuma vesi" -suoristuskäsittelylläKuuma vesi tekee kyllä ihmeitä peruukille kuin peruukille, samoin haaleassa vedessä käsinpesu huuhteluaineella. Peruukit kun on kuiduista tehty niin pesukoneeseen tarkoitettu huuhteluaine sopii niille tosi hyvin. Se pelastaa tai ainakin pidentää myös kiharaisen peruukin elinikää. Harmittelen niin kun esikoiseni Raphian kiharat menivät todella huonoksi hoitoaineesta ja hellyydestä huolimatta, joiduin niitä leikkaamaan, mutta se mitä siitä jäi on edelleen parempaa laatua kuin peruukki oli minulle saapuessaan. Cornicen peruukkia ei tarvinnut edes leikata siitä tuli todella hyvä siihen ennen-kuntoon verrattuna.  :D

Itse käytän allergia- ja astmaliiton suosittelemaa ihonherkkyyteni vuoksi, ainakaan ei ole käsille käynyt mitään käsinpestessä. LV:n tiivistetty huuhteluaine on siis kyseessä. Itse en myöskään tykkää hajusteista joten tämä on hyvä valinta. Kannattaa haistella pullonsuusta ennen kun käyttää, jos haju ei olekaan mieleinen sillä se käyttäytyy puhtaan vaatteen tavoin, eli tuoksut huomaa kyllä. (Ainakin turvallinen valinta, olen tuota käyttänyt varmaan kohta vuoden eikä ole tullut mitään.)Ja käytännössähän teen sen niin että huuhtelen kampaan peruukit sormin ennen veden alla juoksutusta (hanasta).

Sitten lorautan perusämpärin puolilleen vettä ja sinne about korkillisen vissiin tätä huuhteluainetta. Sekoitan vähän kädellä ja kastan peruukin sinne. Suin vähän ja upotan veteen, jätän 1-2 tunniksi lillumaan. Olen pistänyt enimmillään kolme peruukkia etteivät sekoitu liikaa toisiinsa.

Sitten tulee itse pesu, ja mahdollisten takkujen tappaminen. Yleensä olen saanut peruukit ihan hyväksi vaikka olisivat olleet vähän vanhojakin/käytettyjä (esim. Mercu...) lukuunottamatta liiallista takkua/superharsuuntuvaa latvaa. Ne olen suosiolla leikannut pois aina, sillä se pidentää peruukin käyttöikää huomattavasti. Olen aina kammannut sellaisella nupukkipääharjalla, jossa on harvassa piikit. Hyvin on toiminut myös kiharampiin yksilöihin, varovaisemmin toki, sormikampa käy myös tai muu itse hyväksi havaitsemasi kampa/harja. Samalla saa hyvin kaikki irtohiukset nyittyä irti. (Tässä vaiheessa muuten irtoaa yleensä paljon tukkaa peruukista, ei kannata säikähtää plus roskis viereen.) Pyörittelen välillä ämpärissä kampailun välillä.

Sen jälkeen vielä viimeiset pyöräytykset tai lisäliotus jos on tarpeen. Ei ole mulla ollut tarvetta kyllä.

Huuhtelu juoksevan veden alla kunnes puhdas huuhteluaineesta, eli vesi on kirkasta eikä tunnu enää jos sormin koskee.

Pistä kuivumaan esim. 1,5l limupullon nokkaan, sampoopullon päähän tai mihin vain missä pysyy. En suosittele laittamaan märkää peruukkia suoraan nuken päähän.

---

http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=147.msg165272#msg165272
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hunajasieni - Heinäkuu 26, 2009, 18:26:34 ip
Ajattelin, että tällainen topic olisi ihan hyödyllinen - Pullipien hiukset kun eivät hyvällä laadullaan ja helppohoitoisuudellaan loista.

Mitkä ovat siis parhaita keinoja pitää nuken tukka sileänä?
-Perpertua

Joo, Pullippien stock-peruukit eivät ole kovinkaan hyvälaatuisia. Itse pesen uudet peruukit kylmällä vedellä ja hoitoaineella. Jos hiukset ei sen jälkeen tunnu kivoilta tai jos ne on menny latvoista ööö.. sellaisiksi kähäräisiksi, niin tukka joutuu kuumaan veteen.
Silloin kastelen peruukin ensin kylmällä vedellä, kampaan, kaadan päälle kuumaa vettä (ihan vedenkeittimellä kiehautettua), taas kylmään veteen ja kampaaan. Toi käsittely on mulla toiminut melkein kaikille peruukeille ja se tekee hiuksista pehmeämmät ja suoristaa ne. Ei ole vaikeaa, mutta käytin vanhaa barbieta koekaniinina ennen Pullippeja.
-Delffiini
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Lokakuu 05, 2009, 13:25:50 ip
En tiedä onko tämä Pullippien kanssa ongelma, mutta mitään muotoilu- tai kiinnitysaineita ei pitäisi peruukkeihin laittaa. Kampaukset on paras koota joko neulaa ja lankaa käyttäen, pinneillä tai jos aineita on pakko käyttää, vanhanajan vesi-sokeriseoksella. Hiuslakat ja muut alkavat pilata karvaa tosi nopeasti ja vaikuttavat pahimmillaan myös muoviin.

Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Mamikohime - Maaliskuu 30, 2010, 23:33:34 ip
Mää tunnustan että oon luopio ja tehny jotain mikä on kai tabu: suoristin aikanaan pakkaamisesta kärsineen osan Himekon peruukista omalla suoristusraudalla.  :-X  :-X

Käytän itelläki aina pienintä tehoa etten vaurioittas hiuksia nii paljoa, joten otin riskin ja aattelin että tilaan uuden peruukin jos menee ihan pieleen. No, en ees irrottanu peruukkia, kastelin sen vaan ja kokeilin eka seinästä irrotetulla, hieman jäähtyneellä raudalla. Ei toiminu, ni pistin päälle. Toimi ko unelma, eikä tukka sulanu niinko pelkäsin, eikä myöskään Himekon pää, ko suoristin vaan sivulta sitä osaa mikä käänty painovoimaa uhmaavasti.

Eikä oo muuttunu yhtään karheammaksi ko ennen, onneksi.

Saa nalkuttaa jos olin liian uhmakas.  ;D
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Werna - Maaliskuu 31, 2010, 00:17:03 ap
Tuo suoristusraudalla käsittely on kai vähän sellaista "omalla vastuulla" -hommaa, mutta olen kyllä itsekin ajatellut, että voisin sitä parin ei-niin-korvaamattoman peruukin kohdalla kokeilla. Ja Cancanissahan on ainakin yksi peruukkimalli, jonka luvataan kestävän suoristusraudalla käsittelyn. Oon ite miettinyt josko ostaisin sellaisen, sillä se oli kiva lyhyt malli ja olisi mukavaa jos olisi joku peruukki, jota voisi raudan kanssa muotoilla.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hunajasieni - Maaliskuu 31, 2010, 01:15:48 ap
Nuo uudet heat resistant kuidusta tehdyt peruukithan kestää paremmin kuumuutta kuin normaalit, eli kannattaa sellainen ostaa jos haluaa leikkiä. :3 Muistaakseni coolcatillä oli aiheesta enemmän, kesti muistaakseni melkein sataa astetta. Blythen custom weft hair puolella, nettini ei nyt suostu lataamaan sitä.  ::)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Marenki - Kesäkuu 18, 2010, 00:51:39 ap
Jos laittaa esim. muotovaahtoa niin meneekö silloin ihan huonoksi?  :-\
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Sakura - Kesäkuu 18, 2010, 12:56:48 ip
Itse koitin mkuotovaahtoa, ei se ihan huonoksi mene(ainakaan ulkonäöltä) muttei toimi niin hyvin kuin kuuma vesi, ja peruukki on sen jälkeem aika kökköinen, minulla ainakin hiukset menivät yhteen sellaisiksi hiukan koviksí ja hiukan tahmeiksi paksuiksi suortuviksi.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Jaya - Kesäkuu 19, 2010, 14:16:55 ip
Uskaltaako kiharia hiuksia harjata? Menevätkö ne siitä ihan sotkuun?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Mekika - Kesäkuu 19, 2010, 16:50:50 ip
Riippuu minkälaisia kiharoita. Jos niissä on pieniä korkkiruuvien tapaisia tai vastaavia (afro tms) niin ei, mutta jos ne ovat tavallaan laineikkaan kiharia, niin silloin niiden pitäisi pysyä hyvänä.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Kesäkuu 20, 2010, 21:27:09 ip
Eli ihmisten muotoilutuotteet eivät tsädäm-toimi hetkessä vaan vaikuttavat pikkuhiljaa kuituja haurastuttaen ja pahimmoilleen pään muovia sulattaen. Vaikutusaikaa on vaikeata sanoa, osa muovilaaduista reagoi muutamissa viikoissa kemialliseen reaktioon, osan kärsimykset paljastuvat vasta vuosien kuluttua. Pahinta on, että vuosikymmenen kuluttua voi olla vaikeata muistaa mitä mömmöä tuli nuken päähän leviteltyä, joten sulamista ei myöskään saa pysähtymään. Jonkin verran hyvin arvokkaita Barbie-nukkeja on menetetty juuri näin. Koska Pullipin rahallinen arvo tulee vuosikymmenten myötä kohoamaan, vain hullu sotkee nukkeen aineita jotka voivat sen tärvätä hitaasti, vuosien kuluessa. Barbeillahan muutama nukkemalli on megaharvinainen koska nukkejen pää on sulanut reaktiossa oman peruukin kanssa. Toki barbien pää on kumimaisempaa ja arempaa muovia, mutta silti on syytä olla varovainen. Muovi- ja kumiseokset ovat siitä metkoja ettemme tiedä, miten ne reagoivat ja mihin. Muovihan voi saada "tautejakin" kuten läiskinä esiintyvää, leviävää syöpää ja neonspotteja. On vuosia kinattu siitä, ovatko nämä tauditkin jotakin materiaalin reagoimista johonkin ulkopuolelta tulevaan vai jotain mikä on muovissa alunpitäenkin. Muovien ura on kuitenkin vasta vuosikymmenien mittainen ja se on materiaalina nuori eikä sen reaktioita tunneta. Siksi riskejä ei kannata ottaa.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Bbella - Kesäkuu 21, 2010, 11:22:28 ap
Riippuu minkälaisia kiharoita. Jos niissä on pieniä korkkiruuvien tapaisia tai vastaavia (afro tms) niin ei, mutta jos ne ovat tavallaan laineikkaan kiharia, niin silloin niiden pitäisi pysyä hyvänä.

Minä kampasin Kanarian korkkiruuvikiharoita, eivätkä ne siitä pahaksi menneet. ;)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Anubis - Kesäkuu 22, 2010, 11:13:31 ap
Uskaltaako kiharia hiuksia harjata? Menevätkö ne siitä ihan sotkuun?

Voihan niitä sillain, että harjaa hiusten muotoisesti. Siis ei nyi ja kisko alaspäin, vaan etenee hitaasti hiusten mukaan. Lopuksi vielä sormin kevyesti muotoilee : ) Ei liian lujaa, tai ne sähköistyy ja saat afronuken.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hompsa - Joulukuu 04, 2011, 20:28:53 ip
en ny tiiä kuuluuko tää tänne mutt..
Avasin Byul Sucren hieukset (koske ne räjähti.) ja nyt ne on niin -sanonko mitkä-.. Apua antavia vinkkejä otan vastaan.....
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Kasumi - Joulukuu 04, 2011, 20:37:31 ip
Hompsantoosa, en usko että voit enää pelastaa kiharoita, joten jos teet tälleen niin ne on kyllä sitten sen jälkeen suoristuneet: eli kaada kiehuvaa/tosi kuumaa peruukin läpi, parikin kertaa, niin kiharat suoristuu ja takutkin vähän selvittyy. Sitten käsittele peruukki hoitoaineella, oikein huolellisesti ja huuhtele hoitoaineet pois. Sitten vaan harjaat varovasti ja annat kuivua yön yli, niin aamulla peruukki on taas käyttökelpoinen ^^
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: whipii - Joulukuu 04, 2011, 20:50:01 ip
Voi sitäkin kokeille että laittaa hiuksiin jotkut rullat tms, ja kaataa kuumaa vettä päälle, ja siitä syntyy kiharat. MLPiden kanssa toiminut, nukeista en tiedä.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Emmaqs - Joulukuu 27, 2011, 19:50:10 ip
Mä oon päättänyt että jos hankin nuken jolla on korkkiruuvit tms. helposti kököks menevät kiharat niin kylmästi vaan hiuslakkakäsittely heti alkuun. Ei siinä kauheasti ole menetettävää kun ainakin ilman peruukki menisi hyvin nopeasti huonoksi.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Kasumi - Joulukuu 28, 2011, 12:47:55 ip
Mä avasin eilen Elsin peruukin niiltä ponnareilta (Elsi on siis Puki), ja nyt tukkaa on kyllä paljon helpompi käsitellä ja harjata tms. Mutta vaikka tukka ei siltä kuvissa näytäkään, se on ärsyttävän karhea latvoista! D: Olen kokeillut harjata montakin kertaa, mutta karheus ei vaan lähde eikä edes helpota. Periaatteessa siitä ei ole haittaa, koska kuvissa peruukki ei pörhötä ja näyttää hyvältä, mutta itseäni tuo karheus häiritsee kyllä hirveästi. Miten sitä saisi pois? En haluaisi peruukkia irrottaa mitään kuumavesikäsittelyitä varten, joten mielellään joku sellainen vinkki, että peruukki pysyisi käsitellessä päässä. Voisinko kastella jonkun kamman lämpimällä vedellä ja sitten harjata? Vai mitä kannattaisi tehdä :s
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Choon - Joulukuu 29, 2011, 11:42:20 ap
Kannattaa leikata vähän niitä kuivia latvoja  ;)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Joulukuu 29, 2011, 12:54:54 ip
Emmaqs: Tiedäthän että peruukin lakka on uhka itse nukellekin, ei vain peruukin kuiduille. Siksi lakkoja ja muita ihmishiuksiin tarkoitettavia, poispestäviksi tarkoitettuja mönjiä ei saisi nukelle laittaa.
Kun ostatte nukkeja joilla on valmis kampaus, pitää olla varautunut siihen ettei kampausta ole tehty muunneltavaksi. Kuitu on valittu siihen nimenomaiseen kampaukseen eikä sen laatu välttämättä kestyä muuta. Kannattaa jo ostotilanteessa valita nukkeja joiden hiuksista tykkää sellaisenaan tai varautua ostamaan toinen peruukki jossa on vaihtoehtoinen kampaus.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Ainski - Tammikuu 03, 2012, 11:10:48 ap
KASUMI: Elsillähän on aika pitkät hiukset? Laita tyyppi makuulleen silityslaudalle, niin, että hiukset on siinä pitkin pituuttaan, pistä silitysharso kaksinkerroin hiusten päälle ja vedä muutaman kerran ykkösteholla silitysraudalla latvojen yli! Saltilla toimi.

Luonnonharjashiusharja ihmisille toimii mainiosti nukellekin, ja koska käytän sitä aina ottaessani pipon pois Saltin päästä (ja tarvittaessa muutenkin) sillä on ihanan silkkisen pehmoiset hiukset! :3
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hunajasieni - Tammikuu 04, 2012, 05:59:42 ap
Kasumi: Kuumavesikäsittelyn voi tehdä tukka päässä kiinni, mutta silloin pitää jättää ihan päälaki kastelematta ettei mekanismi kastu. Myös scalpin pitäisi kestää suoristus eli jos nukella on takaraivo niin voi popsauttaa vain takaraivon irti ja sitten kastella.
Tietenkään kovin lyhyessä tukassa tämä ei auta paljon mitään.

Ainski: Läheskään kaikki peruukit ei kestä silittämistä, edes miedolla lämmöllä tai harsoilla joten ei kannata suositella sitä. Lisäksi vaikka jäljestä tulisi suora se sulattaa todennäköisemmin kuitua jolloin sen kunto pitkässä juoksussa huonontuu. Silitys on aina omalla vastuulla ja siliraudasta riippuu kanssa paljon. Olen kuullut kymmenittäin silitysrautaongelmia peruukkien kanssa mutta kuuman veden kanssa vain pari.

Hiuslakasta, sitä olen itse joskus jopa käyttänyt nuken naaman meikkaamiseen kun kaveri sanoi että voi käyttää... No ei se siihen kuollut mutta ei se meikki kyllä pysynytkään. Kaikkea sitä on tullutkin kokeiltua... xD Hölmöä oli, mutta en tiedä kuoleeko nukke vähäiseen lakanmäärään mitä peruukissa on. Itselläni lakka ei ollut nukessa edes kuukausia joten en osaa siitäkään sanoa.

Ihmisten peruukkeihin kun olen kysynyt että millä kiharat pitää niin sanottiin että hiuslakalla, mutta peruukkia ei voi sen jälkeen sitten enää muokata. Elikkä jos laitat lakkaa tukkaan sitä ei todennäköisesti saa mitenkään enää uuteen kuosiin ilman että tukka on kärsinyt.

En menisi suosittelemaan lakkaamista, mutta itse voisin sitä kokeillakin. Kannattaa huomioida Turren ilmaisema mahdollisuus että hiuslakka kun ei ole nukeille tarkoitettu niin voi tehdä kaikkea reaktioista alkaen mistä ei tiedetä. Lakassakin kannattaa katsoa mitä aineita siinä on, hiuslakkojakin on eri vahvuisia/laisia.

Muistakaa että BJD-firmoilla on monesti peruukkien muotoiluun tarkoitettuja aineita, niitäkin voi käyttää. Myös kampaamoista tms voi kysyä jos myyvät peruukkien muovailuainetta tai jostain peruukkeja myyvästä kaupasta.

((Ja ainahan voi sitä naamaan tarkoitettua lakkaa koittaa hiuksiin, en kyllä yhtään tiedä millainen sössö peruukista tulee sitten mutta ainakaan sen ei pitäisi olla haitallista nukelle. :P )

Minun mielestäni paras tapa hoitaa kiharaa peruukkia on leikata kähertyneet ja pilalle menneet/kampauksesta irronneet suortuvat pois hiuksista. Varsinkin pörröttynyt tai huonoksi menneet latvat niin kannattaa leikata suosiolla pois. Peruukki ei kuole siihen vaikka siitä leikkaisi paljonkin pois, niistä saa aika hemmetisti leikata jos meinaa että se ohentaa tukkaa liikaa tms.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Tammikuu 04, 2012, 18:22:45 ip
Konsultoin peruukkien käsittelyyn koulutuksen saanutta tuttavaa (jo joitakin aikoja sitten) ja hän oli sitä mieltä että lakka ja peruukki ovat äärettömän huono yhdistelmä. Lakkahan on yhtä kuin liima. Se jämäyttää peruukin kuidut siihen eikä niitä sen jälkeen voi enää liikutella. Kuitu jossa on lakkaa myös katkeaa jos sitä taittaa.
Jos siis peruukin aikoo lakata, pitää se osata tehdä sillä hetkellä kun jokainen karva on täydellisesti koska mikään ei sen jälkeen ole enää muutettavissa. Lakkoja käytetään lähinnä laulajien ja muiden peruukkeihin joiden on näytettävä ilta toisensa jälkeen samalta eikä kukaan katso niitä läheltä. Lakattu peruukki on lähinnä karvoista tehty lakki.
Kihara pysyy sitä parempana mitä vähemmän sitä kampailee ja räplää. Muovinen kampa rikkoo kaikki peruukkikuidut, teräskampa tai sileään tukkaan aitoharjaksinen tai puupiikkinen harja.
Tosiaan, mitä innokkaammin hoitaa peruukkia, sitä huonommaksi se kuluu. Valitettava totuus on näin. Itselläni on hyllyssä My Little Ponyjä joilla on vuodesta 1987 tai niiltä main säilyneet virheettömät tehdaskiharat. Selitys sille on, ettei niitä ole ikinä kammattu "auki". Vain selvitetty varoen latvat ja ristiin kulkevat karvat kohdalleen. Kihara ei kestä läpikampaamista. Joku permanenttejä omaan tukkaansa ottava voisi tulla kertomaan aiheesta enemmän.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Emmaqs - Tammikuu 04, 2012, 18:59:40 ip
Joo tuosta lakan turvallisuudesta vielä etten minä sitä missään nimessä menisi suihkuttamaan kun peruukki on nuken päässä. Ja uskallan väittää ettei se Pullipin muovi nyt ihan niin herkkää ole että reagoi jos joutuu vähäisiin kosketuksiin kevyesti lakatun peruukin kanssa. Tarkoituksena ei olisi siis käsitellä koko peruukkia julmalla lakkamäärällä vaan ihan ne ongelmallisemmat kohdat vaan, saahan sitä lisättyä sitten jos tarve on/haluaa/uskaltaa tjsp.
Jonkun korkkiruuvillisen stockperuukin elinkaari on yleensä muutoinkin niin lyhyt että tuskinpa siinä kauheasti menettää jos yrittää lakan kanssa sen kestoa vähän parantaa.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Kasumi - Tammikuu 04, 2012, 20:24:20 ip
No niin, käsittelin tänään Elsin peruukin eikä se siitä hirveästi parantunut, sellaista silkkisyyttä mitä kaipasin ei tullut. Karheus hellitti kyllä jonkin verran, mutta ei lähtenyt täysin. Olen aika pettynyt, peruukki nimittäin pysyi melko karheana :/

Kokeilin ensihätään sellaista suihkutettavaa, ihmisille tarkoitettua juttua, jonka olisi tarkoitus tehdä hiuksista helpommin kammattavat ja auttaa takkujen selvityksessä. Pakkauksen mukaan "Anti-Tangle Spray" :'D Suihkutin sitä peruukin latvoihin, missä karheus oli pahinta, ja sitten kampasin. Nestemäinen spray oli kyllä tehnyt hiuksista liukkaat ja sileätkin, mutta kun pyyhin ylimääräiset pois, niin karheat hiukset paljastuivat sieltä eli spraysta ei ollut mitään hyötyä.
Sitten kokeilin yksinkertaisesti kastella kamman lämpimällä vedellä ja harjata hiukset sillä. Ei minkäänlaista vaikutusta karheuteen, toisaalta hiuksista tuli sprayn ja veden yhteisvaikutuksesta mukavan kiiltävät :3 Vaikutus ei kuitenkaan ollut ihan sitä mitä toivoin.

Lopulta siis luovutin noiden käsittelyjen kanssa ja saksin kuivat latvat pois. Aika runsaasti sai leikata ennen kuin pahimmat oli pois, eikä peruukki vieläkään ole ihan sitä mitä haen. Pahin karheus kuitenkin on nyt roskiksessa, katsotaan mitä seuraavaksi yritän tuon tukan kanssa ^^'
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hunajasieni - Tammikuu 05, 2012, 09:19:51 ap
Turre: Eli kuten sanoin, sitä ei sitten sen jälkeen muutella. ;) Ei se missään nimessä paras tapa ole, mutta jos ei ole muutakaan ja haluaa ei niin hyväkuntoisen peruukin elinikää mahdollisesti koittaa pidentää niin siitä vain. (Edelleen mielestäni paras tapa hoitaa kiharoita on leikata huonot pois.)

Ja katkeamiseen, mulla ei ainakaan coplayperuukin kuidut mennyt poikki taittaessa, että sekin tietenkin vaikuttanee kuinka märäksi lakkaa ja minkä verran siinä on tukkaa.

Läpikampaaminen riippuu kiharasta. Jos on joku korkkiruuvi niin sitä ei kannata, mutta laineet tai isot kiharat/pari mutkaa tukassa voi kammata läpi. Itsekin käytän paljon sormin kampaamista (=sukimista) kiharoiden peruukkien kanssa. Tärkeää on tehdä se rauhassa ja ajan kanssa, kiharoiden irrottelua toisistaan/kampaamista ei kannata kiirehtiä. 

Ja siis joo ei lakkaa peruukkiin nuken päässä, ainakaan ilman suojaa. Itse varmaan kelmuttaisin nuken (tai panisin muovipussiin) ja sitten peruukki päälle ja lakkaamaan. Jos on pallo juuri oikeaa kokoa niin sen nokassa käy toki kanssa. Ilman päätä peruukkia ei kyllä kannata lakata sillä kuten jo todettu niin se ei ole sitten enää muokattavissa ja ei välttämättä istu päähän jos on lakattu ilman pään muotoista tukea.

Kasumi:
Lisäksi noihin stock-peruukkeihin, kaikista ei saa hyvää vaikka tekisi mitä. Mulla on ollut useampikin peruukki että leikkaan 2-3cm huonot latvat veke. Ja  alle kahden viikon (joskus jopa tunnin parin sisällä leikkuusta) on tukassa uudet huonot latvat. Vaikka nukella ei leikkisikään. Että jotkut peruukit on yksinkertaisesti niin huonoja ja harsuuntuvia että ne voi lähinnä heittää roskiin.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Tammikuu 05, 2012, 13:52:15 ip
Aloitin nyt Pullip Batgirlin kanssa peruukinhoitokokeilun. Eli sillä on latvoista korkkiruuveille taipuva ei erityisen hyvälaatuinen peruukki joka oli jonkin verran söhriintynyt jo paketista otettaessa.
Aloitin selvittämällä peruukin VAROVASTI kihara kerrallaan pientä kampaa apuna käyttäen ja jokaisen lentävän irtokarvan takaisin omaan korkkiruuviinsa asetellen. Taivuttelin sormin erillisiä korkkiruuveja muotoonsa ja silittelin niitä.
Jo se teki peruukista ihan eri näköisen. Laitoin Batgrlin tukan ponnarille kiharoiden yläpuolelta kiinni ja katson, ettei se vitriinissä istu kiharoihin nojaten. Katsotaan saako tuota peruukkia pidettyä kuinka pitkään siedettävän näköisenä.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Lily Silver - Maaliskuu 22, 2012, 23:49:07 ip
Mulla on Pullip Dollte-Porte Henri ja peruukki on todella huonolaatuinen. Kiharat meni sekaisin jo ottaessa pois niistä suojamuoveista, auki kampasin peruukin ja siitä se lähti vaan huononemaan. On suoristettu ja leikattu parikin kertaa niitä latvoja, mutta mikään ei tunnu auttavan. Latvat on ihan järkyttävän huopaisessa kunnossa. Uusi peruukki on kyllä tilattu, mutta ois kiva jos sen edellisen sais odotusajaksi edes vielä hyvään kuntoon. Ainoa plussa on että äiti tykkää nuken karheista latvoista kun niitä vetelee ees taas niskan päällä o.o
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Maaliskuu 23, 2012, 18:47:34 ip
Lily Silver: Kiharaa ei saa kammata auki. Se nimenomaan pilaa peruukin. Sama kuin permanentatun tukan kanssa. Mitä enemmän kihara saa olla rauhassa, sitä parempana se säilyy.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Evanescense - Maaliskuu 23, 2012, 23:34:25 ip
Voinko siis vain huoletta pestä nukkeni peruukin käyttämällä käsienpesu huuhteluainetta? Käykö ihan perus dermosilin? Kyseessä olis nyt siis ihan pullipin stock hiukset. :)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Maaliskuu 24, 2012, 12:48:24 ip
Mitä ihmettä ajat takaa pesemällä nuken hiukset käsinpesuaineella? Pesisitkö oman pääsi sillä? Jos nuken tukka ei ole ihan pas*ainen ei sitä tarvitse pesemään ruveta.
Pullipit ovat koriste-esineitä, eivät vesileikkejä kestäviä leluja. Kannattaa aina miettiä tarkkaan mitä on tekemässä ja miksi.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Ainski - Toukokuu 29, 2012, 15:58:29 ip
Silitysraudalla saa peruukin sekä suoraksi että hyvälaatuiseksi. Itse olen operoinut kolme stockperuukkia tällä tekniikalla.
 Yksi niistä oli Dal Melizen. Se ei ollut alunperin kovinkaan huonolaatuinen, mutta silittämisen jäljeen oli ihanan pehmoinen eikä ole söhryyntynyt laatikossa vieläkään.
 Toinen oli Taeyang Kainin. Ei ollut huonossa kunnossa, kaipasi vain suoristamista, ja se tosiaankin suoristui. Ei ole söhryyntynyt.
 Kolmas oli Dal Pukin. Latvat oli ihan kamalassa kunnossa. Niin söhryiset, että kun ne osui tekstiiliin, ne takertuivat siihen (:D ?!). Se pestiin kahdesti hoitoaineella, kumpikaan kerta ei muuttanut asiaa ollenkaan. Silitysrauta muutti asian, nyt se on ihanan suora ja pehmeä. :3
Eli siis silitysrauta ykköselle, paljon höyryä, silitysharso kaksinkerroin latvojen päälle ja ei kun silittämään.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: VanilijaSuklaa - Kesäkuu 22, 2012, 10:47:58 ap
Meneekö nuken peruukki pilalle jos siihen käyttää noita ihmisille tarkotettuja spray-juttuja mistä pitäis tulla ihmiselle helpommin harjattavat hiukset tms? ^^
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Kesäkuu 22, 2012, 12:02:57 ip
Menee ajan saatossa pilalle. Nuo silikonisuihkeet on tarkoitettu ihan muihin kuituihin kuin muovisiin peruukkeihin.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Ainski - Kesäkuu 22, 2012, 23:43:58 ip
^ Mutta pullon kyljessä, lukee, että voi käyttää peruukkeihin. Ajasta siinä ei kyllä sanota mitään.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Kesäkuu 23, 2012, 00:25:53 ap
Pullon kyljessä sanotaan paljon muutakin. Muista että oikeat peruukit tehdään enemmän ihmishiusta muistuttavista aineista ja osin aidosta hiuksesta kun taas nukkeperuukit ovat muovisia. Peruukki ja peruukki ovat kaksi eri asiaa.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Lily Silver - Heinäkuu 05, 2012, 01:29:25 ap
Muuten suoristettu huopainen stock-peruukki tulee paremmaksi (tosin ei latvoista) kun pesee Bliw käsienpesuaineella tai vastaavalla. Ajattelin kokeilla sitä yksi päivä nukkeni stock-peruukkiin, kun vaihtoehdot olivat rastaperuukki tai epätoivoinen pesuyritys. Silkkisiltä ainakin parhaimmissa kohdissa tuntuvat ^_^

Ja en tiedä mikä superharja minulla on, mutta äitini osti taannoin minulle jonkun paksuihin hiuksiin tarkoitetun leveän "muovipallo"piikkisen (mikä niiden oikea nimitys on?) harjan, jolla saa leijuvat irtohiukset hyvin takaisin paikoilleen. Oli Paraboxin peruukii hyvin sähköinen ja pari kertaa harjasin läpi, ei yhtään leijuvia irtohiuksia. Toimii myös ainakin lainehtivaan kiharaan jos varovaisempi on sen kanssa. Sain Neo Angeliquenikin sähköisen peruukin kivaan kuosiin ilman mitään kuumavesikäsittelyjä. Siunattuja olkoot paksuille hiuksille keksityt harjat.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Korone - Heinäkuu 05, 2012, 10:47:07 ap
Yritin käyttää hakua, mutta en löytänyt kyseisen hiustenhoito ohjetta, tai sitten se vilahti silmien ohitse, niin pyydän etukäteen anteeksi jos tämä on jo jossain mainittu.

Itse käytän Dollmorelta tilattua Wig treatment (http://dollmore.net/shop/step1.php?number=7788) spraytä mikä on tarkoitettu nimenomaan peruukkien hoitoon. Suihkauttelen tätä (mielestäni hyväntuoksuista) ainetta synteettisiin ja heat resistant fiber peruukkeihin, ja peruukit pysyvät hyväkuntoisina pitkään. Peruukki pysyy kiiltävänä ja 'uuden' näköisenä kun jaksaa tällä huoltaa peruukkia. Olen käyttänyt tätä kiharoihinkin peruukkeihin, mutta tämä ei ole mitään ihme ainetta mikä ehostaa kiharoita jos ne ovat menneet solmuun. Hiusten kampaaminen on tosin paljon helpompaa (on kuin ihmisille tarkoitettua hoitoainetta), ja tämä estää peruukin takkuuntumista sekä peruukin sähköisyyttä. Stailaukseen tätä ei voi käyttää, eli ei toimi kuin hiuslakka. Tämä ei käy mohair peruukkeihin lainkaan, eli vain synteettisten peruukkien hoitoon. (   ° ᴗ°)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Armiidus - Maaliskuu 10, 2013, 22:55:16 ip
Kokeilin tänään Leahin peruukkiin tuota huuhteluainehoitoa, ja en kyllä huomannut mitään eroa. Kyseessä ei siis ole stock- peruukki vaan alunperin latvoista kihara suoristettu (vesitekniikalla). Samalla pesin myös toisen sähköisen peruukin, mutta siihenkään ei tuntunut tepsivän :< Liotin peruukkeja lämpimässä, melkein kuumassa, vedessä puolitoista tuntia. Mitä tein väärin, vai olivatko peruukit vaan niin toivottomassa  kunnossa etteivät mihinkään parantuneet?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: blueberryuniverse - Maaliskuu 21, 2013, 17:06:25 ip
Ajattelin kokeilla lähiainoina Melissani peruukkiin sitä huuhtluainehoitoa kun tuo peruukki on kuolemassa kokoajan ja sitä saa kammata usein...Millä peruukki kannattaisi liimata takaisin?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: blueberryuniverse - Maaliskuu 23, 2013, 17:00:23 ip
Melissan hiukset on nyt käsitelty huuhteluainepesulla. Nyt ei ole takkuja, kun sain paljon kammata nitä likoamisen jälkeen. En oikein kyllä tiedä paraniko paljoa- onko nuken stock peruukki sitten mahdollisesti "superharsuuntuva". Kiitos nuvosta kuitenkin! Katotaan josko tuo peruukki olisi siedettävämmässä kunnossa kuin ennen pesua. :)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: blueberryuniverse - Maaliskuu 25, 2013, 10:44:51 ap
Pitää nyt sitten kokeilla vielä tuota kuumavesipesua Melissan stock-peruukille kun sähärä on.. Huuhteluainepesu perhmensi mukavasti peruukkia ja takkujen määrä on lähes olematon. :)
   Valitettavasti onnistuin suoristamaan stock-peruukkia (taisin kammata liikaa..) joten olisiko teillä vinkkejä miten tuo peruukki olisi edes hitusen kiharainen kuumavesipesun jälkeen? Melissa on kyllä saamassa uuden peruukin vielä, mutta siinä kestää..
   Ja vielä- ystäväni lupasi etsiä minulle Pullipin/Taeyangin Japanin reissultaan kun maksan yli puolet. Ensimmäisellä sijalla nuken olisi tarkoitus olla Romantic Alice, jos se löytyy. Rakastan nuken peruukkia (se sinimekkoinen nukke kyseessä!), joten käyttäisin sitä tosi mielelläni.. Pysyisiköhän peruukki kunnossa sitten hyvällä onnella sillä hoitoainepesulla?
ps. kiitti tosi paljon vinkeistänne!

P.Ps. Melissan peruukin kiinnitys? Kokeilin liimalla (Scotch askarteluliimalla), mutta no, tuloksista ei nyt voi puhua kun liima levisi pahasti ja tuli hirveä putsaaminen siitä- mutta onneksi sain levinneen liiman pois! :) Suosittelisiteko vielä yrittää kokeilemaan sitä liimaa vai jotain muuta, jotta saan hoidetun peruukin takaisin päähän. Olen hitusen pihalla vielä näistä asioista, kun vasta ensimmäinen Pullip on hallussa...


Hei btw vielä! Itselläni on hiustenpidennykset (aidot) ja niihin on kerran käytetty pidennyksille tarkoitettua hoitoainetta? Mahtaisikohan se tepsiä ehkä myös nukkejen peruukkeihin? Kokemusta?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Arzon - Maaliskuu 30, 2013, 22:31:35 ip
Eikös sama ohje toimi myös ostetuilla peruukeilla ? Ostin siis ihan normaalin pitkän kuituperuukin Mollamaniasta, ja latvat alkoivat harottamaan. Ostin Glitteristä hiuslisäkkeille / muovihiuksille tarkoitetun harjan, ja se auttoi mutta ajattelin että pesisin ja suoristaisin vielä peruukin. Eikös ole ihan ok jos sille nuo kaksi toimenpidettä tekee ?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Windy - Maaliskuu 31, 2013, 17:29:22 ip
Ite hoidan peruukkeja omalla takkuja selvittävällä hoitosuihkeellani ja se toimii kuin unelma! :D Kaksi suihkausta, harvapiikkinen harja ja muutama veto niin peruukki on taas kuosissa. Toimii myös kiharoille :')

Arzon/ Itse en suosittele tota kuumavesikäsittelyä, ainakaan ihan uudelle peruukille. Sen saa kuntoon muutenkin. Suoristaminen voi sulattaa hiuksia ja saada siitä vielä huonokuntoisemman, kun peruukithan on kuitenkin muovia... Onko peruukki kihara? Jos on niin kokeile suihkuttaa hiuksiin jätettävää hoitoainetta ja haroa sormilla kiharat kuosiin. Jos peruukki on suora, niin itse varmaan tekisin ihan hoitoaine + vesi käsittelyn. Eli siis pesisin sen (: Suoristamista kannattaa kokeilla vasta sitten jos mikään ei auta. Paitsi jos peruukki on lämpökäsiteltävä, niin silloin se kestää paremmin kuumuutta. :)

Toivottavasti oli apua jollekkin.. :3
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Pullasuttu - Maaliskuu 31, 2013, 17:37:25 ip
^ Ai sellaista samaa selvityssuihketta (mitälie) mitä käytetään ihmisilläkin? :o

Itse käytän ainakin sitä normi kaupoissa myytävää niiskuneidin selvitys suihkutta niin omiin kuin nukkejenkin peruukkeihin. :3
Varon kuitenkin osumasta nukkeen suihkeella, eli kun on vielä märkää, niin en laita peruukkia päähän vaan annan kuivua kunnolla, enkä säilytä nukkea ja peruukkia "kiinnikkäin" vaan erikseen. :)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Maaliskuu 31, 2013, 22:34:46 ip
selvityssuihkeita ei saa laittaa peruukkiin. Ne ovat silikonia joka ajan kanssa pilaa peruukin kuidut ja ennemmin huonontaa kuin parantaa. Peruukkiin ei saisi laittaa mitään kemikaaleja. Lisäksi kemikaalein kyllästetty peruukki voi tehdä jänniä yllätyksiä nuken muovien kanssa. Eteenkin jos peruukki lepää obitsun pehmoista ja arkaa kumiseospintaa vasten. Kannattaa lukea koko ketju läpi ennenkuin käy sen enempää neuvomaan kuin kokeilemaankaan. On inhottava juttu jos jonkun nukkeen sulaa jäljet huonon neuvon vuoksi.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Sylvia - Huhtikuu 22, 2013, 17:12:23 ip
Olen jo pitkään miettinyt voiko peruukkeja kihartaa? Näes Ramonalla on cancanista ostettu kihara peruukki. Tai no, se oli ennen kihara, mutta nyt se on suoristunut aikalailla :/ Mikä neuvoksi?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Pullasuttu - Huhtikuu 22, 2013, 17:20:59 ip
Peruukin kuidut ovat käsittääkseni muovia ja muovi sulaa jos kihartimella menee kokeilemaan, eli en suosittele ainakaan. Kuumalla vedellä olen joskus lukenut jonkun kihartaneen, esim. paplariin eka käärinyt hiukset ja sitten vesi ja sitten ooteltu että kuivuu, mutta kuuma vesikin voi olla riski, koska no muovi tuppaa välillä siitäkin sulamaan eli henk. koht. en suosittele. : /
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: blueberryuniverse - Heinäkuu 01, 2013, 20:37:45 ip
Huuhteluainepesu toimii näemmä hyvin ei-stock peruukkiin. Melissan stock-peruukki taisi olla jo sen verran kähärä latvoista ettei se toiminut kovin hyvin siihen. Nykyinen käytettynä ostettu Paraboxin peruukki sen sijaan pehmeni kyllä mukavasti, takut lähtivät ja kiharat ovat edelleen jäljellä. Kiitos hyvistä neuvoista! :3
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: neitipiru - Heinäkuu 20, 2014, 19:48:26 ip
Apua! Tilasin n. kuukausi sitten Mollamaniasta pitkän, laineilevan kuituperuukin. Aluksi peruukki oli siisti, mutta nyt se on alkanut mennä kamalaan kuntoon. Tein sen virheen jo heti alussa, että haroin sormin kiharoita auki, ja nyt koko peruukki on tosi pörröinen. Yksinäiset hiuskuidut sojottavat joka suuntaan ja tukka on karhea. Mitä teen?  :-[
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Heinäkuu 20, 2014, 20:21:27 ip
Kiharoihin ei saisi koskea tai yritää aukoa niitä. Hyvä sanoa tämä jälkikäteen.
Saatko kiharoita aseteltua takaisin niin kuin ne olivat? Jollet, miltei ainoa mahdollisuus on suoristaa peruukki ja kihartaa se sitten uudestaan. Tosin riippuu peruukin kuiduista miten se onnistuu. Jo pelkkä hoitoainekylpykin voi helpottaa peruukin käsiteltävyyttä.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: neitipiru - Heinäkuu 20, 2014, 21:58:09 ip
^ Kiharoista tai niiden puuttumisesta en juurikaan piittaa, mutta pörröisyys häiritsee. Kylpy voisi tehdä hyvää... Onko kuituhiukselle parempi hoitoaine vai huuhteluaine? Jääkö hius sitten rasvaisen tuntuiseksi? Millainen veden lämpötilan pitäisi olla, ettei peruukki suoristuisi ainakaan kokonaan?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Bunnygirl - Heinäkuu 20, 2014, 23:43:23 ip
Tuosta peruukkien kihartamiseen liittyen tuli mieleen eräs vinkki. Ainakin Monster High puolella nukeille saa korkki ruuvi kiharoita siten, että
Tarvikkeet:
peruukki
pillejä
foliota
astiat kylmälle- ja kuumalle vedelle

Aloitetaan!
 ensin leikkelee pilleistä n.3-4cm pituisia pätkiä, ja leikkaa niihin lovet n. Puoleenväliin. Kampaa/selvitä nuken hiukset. Leikkele foliosta paloja, n.5x4cm, ei ole kovin tarkkaa mittaa. Ota yksi osa hiusta, ja taittele sen pää siististi folion sisälle. Työnnä folion pää pillissä olevaan loveen, ja kieputa hius siististi pillin ympärille. Pistä nuppineula tämän hökötyksen sisälle. Jatka samaan tapaan koko pää läpi. Kaada vettä kahteen astiaan, toiseen tulikuumaa, ja toiseen jääkylmä vettä. Kasta nuken peruukki ensin kuumaan veteen, ja jätä se sinne 5-10minuutiksi. Sitten siirrä peruukki kylmään veteen (siirtämisessä kannattaa käyttää jotain apuvälinettä, esim  pihtejä, etteivät sormet pala) anna taas lojua vedessä 5-10 minuuttia. Nosta peruukki vedestä, ja nosta se johonkin kuivamaan. Kun se on kuivunut jonkun aikaa, voit alkaa varovasti purkamaan näitä "papiljotteja" ole varovainen, että kiharat eivät vahingossa tuhoudu.
tässä tämä pikku vinkki. Ei välttämättä toimi kauhean pitkillä  peruukeilla, mutta luultavasti lyhyemmillä, en ole tätä tekniikkaa pullipeille kokeillut, mutta monstereille kyllä.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Heinäkuu 21, 2014, 01:03:30 ap
Uudelleen kihartaminen vaatii pohjalle suoran hiuksen. Pörröisyys ei katoa kihartamalla lisää päälle.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Hunajasieni - Heinäkuu 25, 2014, 22:38:58 ip
Huuhteluaine on parempi kuin hoitoaine, hoitoaine on tarkoitettu oikeisiin hiuksiin, huuhteluaine taas kuituihin, jota siis tekokuidusta tehdyt peruukitkin ovat. Joissakin tapauksessa ero on todella huomattava, kai sillä hoitoaineellakin jotain saa tehtyä, mutta huuhteluaine on parempi. (Huomioikaa jos on kauheasti hajustetta niin voi olla että se tuoksuu sitten siltä myös. En tiedä sanoa varmaksi, itse käytän hajusteetonta.)

Ennen kuin tartut saksiin kokeile saatko aseteltua irtohiusta takaisin paikoilleen! Joskus tämä riittää. Myös sormia hieman kastelemalla vedellä ja sen jälkeen asettamalla hius saattaa kuivua takaisin paikalleen, eli sitäkin kannattaa kokeilla, ainakin isommissa kiharoissa. (Krepatun näköiset on vähän toivottomammat parannella jos menee huonoksi.)

Noista kiharoista että jos ei ole ihan koko tukka pörrönä, niin sellaisia irtohiuksia voi napsaista pois ihan saksilla. Tässä tosin kannaa olla jonkun verran taitoa leikata, ettei leikkaa mitä sattuu/muuta tukkaa. Mutta jos kiharat on muuten kuosissaan ja siitä harottaa muutama suortuva niin ne voi napsaista pois. Tässäkin järki käteen, peruukkiin et saa lisää hiuksia mistään, muista se! Ettet kyni sitä ihan kaljuksi. Suurimmassa osassa peruukeista on kuitenkin tukkaa sen verran ettei se haittaa jos sieltä muutama lähtee. Leikkaus toimii paremmin, kuin esim. tukan vetäminen irti päästä. Lisäksi se kannattaa laikata mahdollisimman alhaalta, ettei harota esim. nuken päälaella sitten.

Joitakin kiharoita olen sormilla tai sukkapuikolla sukaissen vähän aukaissut, jos on ollut koko kuontalo esim 1-3 kiharaa, mutta siinä tosiaan kannattaa olla tarkkana kuten Turre jo varoitteli, niin sukkapuikolla "eroitellut" niin että niitä on useampi (esim. 7). Myös peruukkien laatuerot vaikuttaa tähän todella paljon, sekä onko niissä jotain ainetta tai jopa lakkaa tms. että peruukki pitää muotonsa. Lakkaiseen tai muulla vastaavalla paikoilleen pitävään peruukkiin sukiminen on aina iso riski, tukka voi olla ihan kamala sen jälkeen.

Muutenkin jos nukkejen hiusta kampailee niin muovisiä (varsinkin barbin tms) harjoja kannattaa ehdottomasti välttää. Paras ja kuituystävällisin kampa tai harja on itseasiassa metallipiikkinen, eikä sen kannata välttämättä olla se tihein (irrottaa enemmän hiuksia) mahdollinen.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Pearls - Heinäkuu 25, 2014, 23:13:00 ip
Hiilikuitukampa + nuken tukka = ?

Eli onko kenelläkään kokemusta hiilikuitukampojen käytöstä nuken peruukkiin? Meille on nimittäin ilmaantunut pari tuollaista kampaajasiskoni arsenaalista. En tosin mene ihan valalle vannomaan ovatko ne hiilikuitua vai eivät, mutta muovilta eivät kyllä vaikuta (tai ovat pinnoitettua sellaista) ja niissä lukee carbon-jotain, päättelin hiilikuiduksi. Tekisi mieli kokeilla tuota kampaa nuken tukkaan, mutta olisi kiva kuulla, onko kukaan muu koskaan kampaillut nuken tukkaa tuollaisella. Tosin epäilen, että harva täällä on kuullutkaan tuollaisesta, sillä tuo oli minullekin ihan uutta. Saatan toki testata ja tulla raportoimaan tuloksista tänne, Yurin peruukki on nimittäin lahoamassa käsiin (peruukkipohjasta irtoilee lankoja) ja joudun joka tapauksessa ostamaan sille uuden tai ainakin modaamaan vanhaa.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Peachupii - Marraskuu 02, 2014, 22:25:24 ip
Minulla olisi pieni ongelma. Kaveri pyysi kunnostamaan nukkensa kokonaan, mukaanlukien peruukin, jossa on ällöttäviä kuivuneita liimaklönttejä(kuva:http://aijaa.com/6XsWgl). Lähteekö pelkällä kuumalla vedellä, vai tarvitaanko järeämpiä aseita? Sitten vielä, peruukki on siis tosiaan kiharainen, suoristuuko kiharat kuumassa vedessä kokonaan? (Tämä peruukki on siis kyseessä:http://www.cancan-jseries.net/index.php?cPath=29_294) Entä tietääkö joku mitä noille nutturahöskille tapahtuu, vai tapahtuuko mitään? Peruukki on siis aivan sotkuinen, liimainen, ja lisäksi liimaa on ollut myös siinä capissa, joka on kovettanut sitä eikä se pysy enää nuken päässä pompahtamatta pois. Siis liiman poistamiseen jokin keino, tietääkö joku?  :-\
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Japa-chan - Marraskuu 02, 2014, 23:22:13 ip
Itse kysyisin omistajalta, että haittaako, jos kiharat suoristuvat. Jos se haittaa, niin sitten et vain kastele kiharia, vaan sidot vaikka johonkin niin, etteivät ne pääse valumaan veteen, ja heivaisin peruukin kuumaan kylpyyn. Tosin nutturoiden tulevaisuutta en voi taata, mutta varmaan säilyvät ihan hyvinä :) Mutta jos jollain on omakohtaista kokemusta niin antaa tulla :'D
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Marraskuu 02, 2014, 23:53:02 ip
Peruukkipohjilla on sitten taipumusta kutistua kuumassa vedessä. Kannattaa miettiä riskit tarkoin.
Mitä peruukkipoloiselle on muuten tapahtunut jottaseon tuossa jamassa?
Kiharathan saat uudestaan kiharrettua mikäili ne suoruistuvat mutta nuo nutturat eivät varmasti tykkää pesusta.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Milly - Marraskuu 03, 2014, 00:16:48 ap
Pelkkään liimanpoistoon saattaisi riittää lämmin vesi myös, joka ei olisi haitallisen kuumaa? Itse kokeilisin ensin kädenlämpöisellä vedellä liiman pehmittelyä ja kampaamista pois.

Yksi vaihtoehto kuuman veden käsittelyyn on myös pitää peruukkia varovasti sillä tavalla esim. tiskialtaan yllä, että voit valuttaa kuumaa vettä varovasti tiettyihin kohtiin ja pitää nutturat kuivina. Kuuma vesi kyllä suoristaa kiharat, joten se kannattaa ensin tarkistaa peruukin omistajalta. Mutta jos joku avustaja voisi pidellä noita kiharaisia tupsuja ylhäällä sinun kaataessasi vettä peruukille, ne voisivat pysyä kuosissaan sellaisenaan.

Luulen, että on mahdollista myös kiertää suora tukka jonkinlaisten papiljottien päälle ja kuumentaa siinä, jolloin kuidun pitäisi pysyä uudessa muodossaan eli kihartua? En ole itse testannut, mutta olen nähnyt jossakin nukenteko-ohjelmassa näin tehtävän.

Minäkään en ole tässä asiassa kovin kokenut, mutta olen onnistuneesti suoristanut pörrööntyneitä kiharaisia kuituperuukkeja juuri kiehuneella vedellä juurikin niin, että olen valuttanut vettä latvoille tiskialtaassa ja harjannut varovasti suoriksi. Joku peruukki suoristui käytännössä ihan itsestään jo kuuman veden voimasta. Mutta en ole ikinä antanut peruukkipohjan kastua, joten noin lyhyen tukan kanssa en osaa sanoa, mitä peruukkipohjalle käy, koska se melkoisen varmasti kastuu myös. On hyvinkin mahdollista että se kutistuu. Jos kastelet peruukkipohjan, se kannattaa kuivata esim. muovilla suojatussa nuken päässä jolloin se kuivaa mieluummin vähän venytetyssä muodossa kuin kitistyisi pienemmäksi. Onnea yritykseen!
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Miwa - Marraskuu 03, 2014, 18:17:10 ip
En tiedä millaista liimaa tuossa on kyseessä tai millaista kuitua peruukki on, mutta jos liima on vähänkin vesiliukoista, niin sillon ei välttämättä ihan kuumaakaan vettä onneksi tarvita. Itsellä toimi sellainen, ihan omaan peruukkiin tosin, että liottelin peruukkia lämpimässä vedessä pitkän aikaa ja hieroskelin välillä liimakohtaa varovasti. Kiharat jos pystyy niin voi pitää vesiastian ulkopuolella jos suoristumista pelkää.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Peachupii - Marraskuu 03, 2014, 18:23:11 ip
Kiitos kaikille vinkeistä! Liima on uskoakseni ihan tavallista erikeepperiä, ja omistajaa ei haittaa suoristuminen.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Milly - Marraskuu 03, 2014, 19:44:37 ip
Erikeeper on vesiliukoista, eli jos liima on sitä, ei pitäisi olla ongelmaa. Erikeeper tosin ei taida yleensä kuivaa keltaiseksi vaan värittömäksi?

Kokeile varovasti ja kerro sitten toki, miten kävi, niin toisetkin voivat oppia kokemuksistasi. :)
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Peachupii - Marraskuu 04, 2014, 09:28:47 ap
Raportti: Valutin Millyn ohjeen mukaan kuumaa vettä liimakohtiin. Koetin harjata liimakohdista liimaa pois. Laitoin kiharat lillumaan ensin lämpimään, sitten kuumaan veteen pariksi tunniksi. Laitoin yöksi kuivumaan mukin päälle. Nutturoihin en koskenut.
Lopputulos: Kiharat eivät olleet suoristuneet tippaakaan, ja liimakaan ei ollut lähtenyt. Kiharat kuitenkin tuntuvat sileiltä, ja ne ovat vähän selvemmät nyt. Peruukkiverkkokaan ei ollut kutistunut, ja nyt peruukki pysyy nuken päässä hyvin.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Marie - Kesäkuu 06, 2016, 11:05:46 ap
Olisiko kenelläkään vinkkejä korkkiruuvikiharaperuukkillisen nuken kuljettamiseen? Itse olen normaalisti kuljettanut nukkeja laukussa siten, että käärin ne pyyhkeeseen ja sitten vaan laitan laukkuun. Minua kuitenkin hieman arveluttaa, miten nuo kiharat pysyvät koossa kuljetettaessa ja haluaisin kuitenkin ehdottomasti pitää peruukin siistinä. Otan mielelläni vastaan muitakin vinkkejä korkkiruuvien kunnossa pitämiseen liittyen.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Turre - Kesäkuu 06, 2016, 20:25:22 ip
Korkkiruuvit ovat tosiharrastajan haaste jossa taidot punnitaan. Älä lannistu vaikka epäonnistuisit ensimmäisten korkkiruuvien suhteen. Niiden nättinäpito on tekniikkalaji.

Ideaali olisi että peruukin saisi irti ja kuljetettua erillaan johonkin hapottoman silkkipaperin tms sileän sidään käärittynä peruukkiverkossa, jotta liike ei frizzaaisi sitä. On tavattoman vaikeata kuljettaa nukkea jolla on kampaus tai kiharat ilman että kampaus kärsii. Siksi ne yleensä kuljetetaan irrallaan.
Jos tähän ei ole mahdollisuutta niin siitä pitäisi pitää huoli ettei peruukki hinkkaa mihinkään. Eli nukke istuu tyyliin keskellä koria mihinkään päätään nojaamatta tai tukka on kääritty liukkaaseen turvamateriaaliin.

Korkkiruuvikampausta ei kammata vaan kiharat pidetään kunnossa sormin ja tarvittaessa nuken peruukeille tarkoitettuja apuaineita käyttäen. Ihmisten aineita ei saa käyttää. irronneet haituvat autetaan takaisin kiharaan ja korkeintaan kiharaa kerrallaan silitellään varoen teräspiikkikammalla. Tässä ollaan hyvin varovaisia ja jollei olla varmoja mitä tehdään, ei käytetä kampaa ensinkään.

Aukikammattu kiharakampaus on puudelisäkkärä jonka palauttaminen alkuperäiseen vaatii usein suoristamisen ja uudelleenkiharruksen, eivätkä kaikki peruukkikuidut operaatiota kestä. Useimmiten eteenkin pidemmän kiharakampauksen kampailulla lopputulos on vain ikävä takkupallo josta takaisin nätiksi tukaksi taiteilu onnistuu kyllä mutta syö aikaa ja vaivaa.

Nukenkin hiuksia voi säilyttää ja kuljetuksen ajaksi kääriä nyyteille tai suojapapiljoteille, mutta se on aika työlästä. Lisäksi siinä on riskinä että kuitu käy kulumaan mikä edesauttaa frizzaantumista eli sitä rumaa säkkäröitymistä joka seuraa kun karva taittuu, kuluu ja muuttuu mahdottomaksi hallita. Nuken tukka ei kasva joten siinä vauriot tuppaavat olemaan pysyviä.

Yksi vaihtoehto on pitää alkuperäinen unelmakampaus "vitriinitukkana" ja hankkia ulkokuvauksiin ja reissuihin nukelle joku saman värinen mutta helpompi kampaus, jonka kanssa ei tarvitse murehtia. Kuvaan itse nukkeja ulkona usein ja olen huomannut että jos tukka on liian työläs, sitä nukkea ei tule otettua mukaan niin usein kuin se ansaitsisi.
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: blueberryuniverse - Maaliskuu 21, 2020, 12:50:02 ip
Olisiko jollakulla vinkkiä sähköisen mohair-peruukin taltuttamiseen?
Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: Milly - Maaliskuu 22, 2020, 20:49:47 ip
blueberryuniverse, hyvä keino on ihan vain kostuttaa kevyesti vedellä (esim. sumutinpullolla tai kostein sormenpäin). :)

Otsikko: Vs: Kuinka pitää nuken hiukset hyväkuntoisina?
Kirjoitti: blueberryuniverse - Maaliskuu 23, 2020, 00:14:48 ap
blueberryuniverse, hyvä keino on ihan vain kostuttaa kevyesti vedellä (esim. sumutinpullolla tai kostein sormenpäin). :)

Kiitos! Niin olenkin muutamaan otteseen tehnyt.