Kirjoittaja Aihe: Peruukkien värjääminen?  (Luettu 25223 kertaa)

Turre

 • NRFB
 • *****
 • Viestejä: 1868
 • Keräilijä
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #30 : Elokuu 11, 2013, 12:05:08 ip »
Millä kiinnitit värin? Noinhan se ei pysy peruukissa.
2003: Wind, Street, 2004: Panda, Wolf, 2005: Jupi, 2006: Zuora, Rida, 2007: Jolie ja Barasuishou, 2008: Lipoca, 2009: Maretti, 2010: Arashi, Paulia, 2011: Batgirl, 2012: Froggy, Hednar, 2013: Mio, 2016: Undertaker 2018: Utena, Anthy

http://tursaanpuutarha.blogspot.fi/

sonne12

 • Stock
 • **
 • Viestejä: 173
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #31 : Elokuu 12, 2013, 14:51:46 ip »

En vielä milläänkiinnittänyt, mutta mietin asiaa...  :-\
Kotona:Neea (Romantic Alice Pink.), Minttu (Merl)
Evie (Alice du Jardin), Ronja (Dal Heiwa), Suigintou (Suigintou 2014) sekä Kirakishou (Kirakishou 2014).

~ These are the things we lost in the fire ~

Zelman

 • Stock
 • **
 • Viestejä: 194
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #32 : Elokuu 12, 2013, 16:20:07 ip »
Öäh. Kuituperuukkien värjääminen ei ole kovin monia tapoja. Ainakaan siten, että väri oikeasti jää peruukkiin.
Cosplay piireissä tullut tutuksi "tärpätin ja copic musteen käyttö" on mielestäni jossainmäärin pysyvämpi vaihtoehto.

Yksi perussäännöistä on, että: "Sinistä tukkaa et saa keltaiseksi", eli mitä lähempänä peruukin väri on haluttua värjäysväriä, sitä helpompaa se on. Valkoisesta peruukista et saa kunnolla mustaa tai muutakaan väriä. Vaikka valkoinen onkin.
Ja tummasta peruukista et saa vaaleaa mitenkään. (koska kuitua ei pysty vaalentamaan)
Jos sinulla on siis vaaleansininen peruukki, saat sen värjättyä tumman siniseksi tai ehkä vihertäväksi. Mutta pastellisävyistä, punaista tai keltaista et siitä saa.

Peruukit ovat kuitua ja ne imevät väriä ihan eri tavalla kuin ihmishius. Tein testin joskus ja yritin valkoiseta pörrökangas nukkeperuukista saada mustan, upottamalla sen mustaan akryylimaaliin. Kangas lojusi siellä 24h ja kun pesin sen, oli se silti vain vaalean harmaa.

En löytänyt enää erästä tiettyä suomenkielista värjäys ohjetta, koska kyseistä nettisivua ei enää ole, mutta löysin hieman samantapaisen.
Tässä on tosin käytetty ihmiselle tarkoitettua peruukkia, joten materiaalien määrä on suurempi.

Muutama kohta kyseisessä ohjeessa hämää itseäni (esimerkiksi, en olisi niin varma että peruukista saa poistettua värjätyn värin täysin kokonaan).
Lisäksi ohjeessa mainittu värin suihkuttaminen sumutinpullolla on minusta outo. (en tosin tiedä yrittikö henkilö saada väristä tahallaan epätasaista vai pelkästään päälihiuksista vihreät, joten ei siitä sen enempää) Järkevämpää ja vähemmän suttaavaa, olisi upottaa peruukki ämpäriin/sopivaan purkkiin jossa värjäysneste on ja pyöritellä sitä siellä vaikka tikun avulla ja antaa imeytyä siellä rauhassa.

EDIT: Mitä pidemmälle ohjetta luin, sitä hullummalta tuo kuulostaa. X_X' Yritän selittää teille sen ohjeen, jota ei netissä enää ollut, mahdollisimman hyvin.

Nesteestä en tiedä suhteina, voi kaiketi käyttää tuota joka joka ohjeessa mainitaan. Mutta homma kannattaa tehdä ulkona tai hyvin ilmastoidussa paikassa.
Tarvitset:
-Peruukin
-Ämpärin
-Värjäysnesteen
-Tikun

Tee värjäysneste, laita peruukki ämpäriin nesteen kera. Lilluta sitä siellä ja pyörittele vaikka välillä tikulla, jotta väri imeytyy tasaisesti eripuolille peruukkia. Kun näyttää, ettei peruuki enää ime enempää nestettä itseensä (saattaa kestää vaikka pari tuntia, ei kannata kiirehtiä. Varmuus aina parempi tai jotain) niin ota se pois tikun avulla nesteestä ja laita jonnekkin roikkuvasti/ilmavasti kuivumaan. Ulos tai sisälle, mutta muista laittaa vaikka muovipussi tai värjäysämpäri peruukin alle, ettei värjäysnestettä putoile lattialle/maahan. (ilmavasti tarkoittava kuivuminen, että älä laita sitä minkään tavaran päälle, vaan vaikka puunoksaan tai henkariin roikkumaan)

Random: Värjäysnesteessä on copic mustetta ja tärpättiä/muuta epäterveellistä mönjää. Joten tikkua kannattaa käyttää, koska sormista ei lähde ko väri sitten helposti, eikä lattiasta ja maahan pudotessaa sellainen myrkky on vain epäterveellistä luonnolle. :'<

Kun peruukki on kuivunut kokonaan, täysin, korppu. Niin pese se kylmällä vedellä niin kauan, ettei siitä lähde enää lainkaan väriä. Kun väriä ei lähde, voit käyttää jotain hoitoainetta saamaan peruukista sileän ja muistaa senkin huuhdella.
Anna taas kuivua ilmavasti.
You are done! Peruukki on värjätty.

Random: Peruukin pesupaikasta en osaa sanoa. Mutta jos teet sen lavuaarissa/kylpyammeessa, niin irtoväri värjää kaikki paikat ja niitä on hankala poistaa. Joten suosittelen ulkona mielummin tekemään kyseisen homman. Jos omistaa puutarhaletkun niin hyvä tai sitten kaatelee ämpäreittäin vettä peruukin päälle tai ämpäriin laittaa kylmää vettä ja lilluttaa ja vaihtaa veden niin usein, ettei väriä enää lähde. (joo, sinne luontoon se neste sitten menee, mutta onpahan vettä mukana paljon.)
Tai sitten jos haluat/viitsit siivota, niin menet sinne lavuaariin. : D
« Viimeksi muokattu: Elokuu 12, 2013, 16:41:00 ip kirjoittanut Zelman »
~It's so easy when you're evil~

Turre

 • NRFB
 • *****
 • Viestejä: 1868
 • Keräilijä
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #33 : Elokuu 12, 2013, 20:28:55 ip »
Muistakaa todella hyvät vuokralla tai vanhempien talossa asuvat, että kaikki värjäysaineet värjäävät myös ne paikat joihin putoavat. Niitä ei välttämättä saa irti kaakekeista, lattioista, ovista, kalusteista tms. mihin pisara putoaa. Jollei käytössä ole hyviä tiloja värjäämiseen, kannattaa ennemmin ostaa oikean värinen peruukki.
Nimimerkillä liesituuletin on oranssi, kylppärin kaapinovet sinisiä ja saunan lauteissa vihreitä tipluja.
2003: Wind, Street, 2004: Panda, Wolf, 2005: Jupi, 2006: Zuora, Rida, 2007: Jolie ja Barasuishou, 2008: Lipoca, 2009: Maretti, 2010: Arashi, Paulia, 2011: Batgirl, 2012: Froggy, Hednar, 2013: Mio, 2016: Undertaker 2018: Utena, Anthy

http://tursaanpuutarha.blogspot.fi/

Turre

 • NRFB
 • *****
 • Viestejä: 1868
 • Keräilijä
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #34 : Lokakuu 02, 2013, 23:38:32 ip »
Akryylivärissä on ihan sama ongelma kuin vesivärissäkin. Jollei väriä ole kiinnitetty mitenkään, se lähtee joku kaunis päivä liikkeelle ja pilaa pahimmillaan koko nuken. Siksi niitä ei voi käyttää peruukin värjäämiseen. Se, että väri tarttuu karvaan ei vielä muuta peruukkia värjätyksi vaan värjäys on tapahtunut vasta kun väri myös pysyy siinä mihin se on sivelty.
2003: Wind, Street, 2004: Panda, Wolf, 2005: Jupi, 2006: Zuora, Rida, 2007: Jolie ja Barasuishou, 2008: Lipoca, 2009: Maretti, 2010: Arashi, Paulia, 2011: Batgirl, 2012: Froggy, Hednar, 2013: Mio, 2016: Undertaker 2018: Utena, Anthy

http://tursaanpuutarha.blogspot.fi/

Missu

 • Stock
 • **
 • Viestejä: 117
  • DandelionDoll
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #35 : Marraskuu 06, 2013, 18:23:34 ip »
Herättelen tätä ketjua nyt sen verran henkiin, että ideasta innostuneena olen miettinyt yhden itselleni turhahkon (+ arvottoman, huonokuntoinen stock-peruukki kyseessä) värjäämistä. Tektiikkaa en ole vielä päättänyt, mutta tässä nyt muutama kysymys jollekkin viisaammalle: 1) Millä siis väri kannattaisi kiinnittää? Sain tästä ketjusta sen kuvan, että oli tekniikka mikä hyvänsä, niin väri tuppaa silti irtoamaan ennemmin tai myöhemmin.(?) 2) Onko täysin mahdoton ajatus värjätä peruukki musteella? Kyseessä siis semmoinen vanhanaikainen kynissä käytetty muste, jota löytää edelleen mm. kirppiksiltä ja askartelukaupoista. c:
Kotona asustelee: Cecilia[BNB], Rilla[little pullip Hippopo], Fransisca[Eternia], Viveca[dal Kanaria] ja Malin [Dahlia Cinderella]
Nukkeblogini: DandelionDoll

ticohaba

 • OOAK
 • ***
 • Viestejä: 343
 • Jokuvaa
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #36 : Marraskuu 06, 2013, 18:51:59 ip »
Missu: En ole peruukinvärjäyksen ammattilainen, enkä siksi tiedä, miten muste reagoi peruukkiin, mutta muuten muste on aika sotkeutuvaa. Itse kun päivittäin kyseisellä musteella kirjoittelen, niin esim. jos mustetta ei käytä oikeanlaiselle paperille, se leviää helposti ja sama vaikutus musteella on iholla. En jotenkin usko, että muste pysyisi kuidussa (mohairissa kyllä hyvinkin voisi, tosin mohair imisi ihan järkyttävän määrän mustetta), mutta ainahan sitä voi kokeilla. Ja tosiaan, jos musteen saa kuidussa pysymään, niin eipä helpolla kulu poiskaan. Sellainen arvaus tosin, että hiukset saattavat jäädä paakkuisiksi tai todella huonolaatuisiksi.
Täydellisyyttä tavoittelemassa:  Astria Ω  Della Ω Savitri Ω Filometa Ω Megumi Ω Veilchen Ω Cedragos Ω  Brage Ω nimetön Ω

Easy to love and even easier to break

Turre

 • NRFB
 • *****
 • Viestejä: 1868
 • Keräilijä
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #37 : Marraskuu 06, 2013, 19:11:41 ip »
mustehan on pahiten tahraava aine numero yksi. Ei sillä voi mitään värjätä koska väri ei tartu vain haluttuun kohteeseen vaan kaikkialle muuallekin. Jos musteella värjäämistä kokeilee, pitää valmis värjäystulos keittää moneen kertaan enkä tiedä kuinka paljon väri haalistuu ja tuleeko sittenkään väristä turvallisen pysyvää. Voisin myös olettaa musteen pilaavan värjäysastian ja keittokattilan.

Väännetään nyt vielä rautalangasta: VÄRJÄÄMINEN tarkoittaa sitä että väri kiinnitetään kuituun ja se myös pysyy siellä. VÄRITTÄMINEN on eri juttu ja sen voi tehdä millä värillä vain. Se on äärimmäisen typerää, sillä kiinnittämätön väri karkaa helposti ja pilaa nuken, sen paikan mitä vasten se on istunut ja tekee vahinkoa muutenkin. Värittely myös tärvää kuidun helposti. Esimerkiksi vesivärit haurastuttavat karvan hampuksi.

Myös värjääminen voi vahingoittaa kuitua. Värjäysväri kiinnitetään kuituun joko jollakin kemikaalilla tai kuumentamalla, tavallisimmin keittämällä. Tämä taas vahingoittaa usein peruukin puuvillaista pohjalakkia joka kutistuu operaatiossa. Nämä asiat on hyvä ottaa huomioon. Värjäsin itse peruukin teellä ja se kutistui noin 2 peruukkikokoa operaatiossa.

Mohairin värjääminen vaatii villalle tarkoitetut värit. Itselläni on suurin kokemus Supramin-kauppanimikkeellä myytävistä väreistä joissa on vahva pigmentti, mutta jotka eivät välttämättä ole ihan kotikeittiössä käytettäviä. Vahva väri kun tarttuu kaikkeen muuhunkin, esimerkiksi hellan pintaan.
On olemassa jonkin verran mikroaaltouunissa käytettäviä värejä, joissa kuumuus kiinnittää värin ja lopuksi vain jämävärit huuhdotaan. Mutta niihinkin tarvitaan kunnollinen ilmanvaihto ja mikro jolla ei tehdä ruokaa. Voisin joskus testailla niitä ja raportoida tuloksista.

2003: Wind, Street, 2004: Panda, Wolf, 2005: Jupi, 2006: Zuora, Rida, 2007: Jolie ja Barasuishou, 2008: Lipoca, 2009: Maretti, 2010: Arashi, Paulia, 2011: Batgirl, 2012: Froggy, Hednar, 2013: Mio, 2016: Undertaker 2018: Utena, Anthy

http://tursaanpuutarha.blogspot.fi/

Milly

 • NRFB
 • *****
 • Viestejä: 1742
 • Pullipisti
  • Nukkeblogini
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #38 : Marraskuu 06, 2013, 19:27:27 ip »
Jos on kyse tekokuituisesta peruukista (kuten nukkejen stock-peruukit yleensä ovat) on fiksumpaa pistää vanha tukka kiertoon ja ostaa uusi toivomassaan värissä. Jotenkin hirvittää ajatus sotkemisesta sellaisen värin kanssa, joka kuitenkaan ei pysy kuidun pinnassa kuin hetken.

Sitten luonnonkuituisten (esim. aito mohair, eli toisin sanoen lampaanvilla) kanssa pitää katsoa sellaiset värit ja aineet, jotka ovat sille materiaalille sopivat. Esim. villalle ja silkille käy sopii eri aine kuin vaikkapa puuvillalle.

Olen nyt tässä alkanut itse testailla mohairin värjäämistä kotona, ja todennut että toimivien villavärien hankkiminen ei ihan ilmaista ole sekään, lisäksi värjäysastiat ja välineet eivät enää sovellu sen jälkeen elintarvikekäyttöön tai paljon muuhunkaan. Niinpä yksittäisen peruukin värjäämisen kohdalla suosittelen mieluummin uuden hankintaa kuin värjäyskokeiluja, sillä väreihin menee helposti enemmän rahaa kuin uuteen peruukkiin, eikä lopputuloksestakaan ole täyttä varmuutta.

Tulipa mieleeni sellainenkin ajatus, että tylsäksi käynyttä peruukkia voi tuunata muutenkin kuin värjäten. Esim. voisi kokeilla kiinnittää peruukkipohjaan vaikkapa käsin ommellen jonkinlaisia lisäkkeitä, niistä saisi väriä ja piristettä peruukkiin ja voisi leikitellä erilaisilla yhdistelmillä. Sellaisia hiuslisäkkeitä ja koristuksia on paljon myynnissä paitsi kampaamoissa myös kaikenlaisissa rihkama/koristekaupoissa, joista niitä saisi varmasti edullisesti ja voisi kehitellä niistä jotakin uniikkia ja hienoa. :)

Lisäksi kannattaa katsella sillä silmällä foorumien kauppapaikkoja tai vaikka vaihdella miitissä peruukkeja kavereiden kanssa, jos sillä kaverilla vaikka sattuisikin olemaan turhana sen värinen tukka, josta itse tykkäisi.
My FB ~ * ~ My Doll Blog ~ * ~ My Etsy shop ~ * ~ My Flickr ~ * ~

Vanamo

 • Custom bait
 • *
 • Viestejä: 80
 • Elda
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #39 : Syyskuu 13, 2020, 12:16:41 ip »
Olenhan nyt ymmärtänyt oikein? Peruukissa värjäävä osa on mustaksi/punaiseksi/shokkiväriseksi värjätty hiusverkko. Hiuskuidun itsensä ei pitäisi värjätä mitään - ellei sitä sitten ole kotikonstein yritetty jälkikäteen värjäillä?

(Etsin mustaa peruukkia vinyylinukelle. Olin siinä uskossa, että kunhan varmistan, että hiusverkko ja ompelulangat ovat vaaleita, peruukki ei värjäisi sitä. Olen luullut, että hiuskuitujen tehtaalla tapahtuvalla värjäyksellä ja kotona tapahtuvalla värjäyksellä ei ole oikeastaan mitään muuta yhteistä kuin sana "värjäys"... Ja että hiuskuitu siksi on värjäämiseen suhteen niin turvallista kuin vain voi olla. Mutta nyt ulkomaisella foorumilla ihmiset puhuvat, että hiuskuitukin voi värjätä! Voiko se olla totta?)

Tiedän, että tämä kysymys ei ole ihan oikeassa paikassa. Jossain oli paljon puhetta peruukkien eri kuiduista, mutta en löydä sitä. Laitoin kysymyksen tähän, kun peruukkien värjäys liittyy suoraan nukkien värjäytymisvaaraan.
"Asioiden keksiminen ei ole koskaan vaikeaa", rouva Oliver sanoi. "Vaikeus on siinä, että keksii liian paljon ja sitten kaikki käy liian monimutkaiseksi ja joutuu hylkäämään jotkin keksinnöt ja se on aika sietämätöntä." - Agatha Christie, Kuolleen miehen huvimaja, WSOY 1992.

Turre

 • NRFB
 • *****
 • Viestejä: 1868
 • Keräilijä
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #40 : Syyskuu 13, 2020, 14:48:16 ip »
Vinyylinukke värjäytyy ihan kaikesta. Siis ihan kaikesta. Jos peruukkikuitu on tummaa, vinyylinukke värjäytyy. Ei ehkä heti, eikä ehkä kaikista peruukeista, mutta riski on todellinen. Toki oma asiansa on, piittaako asiasta? Jos piitaa, ei säilytä minkään väristä peruukkia vinyylinuken päässä. Myös peruukilta suojaavat suojukset nimittäin värjäävät.
2003: Wind, Street, 2004: Panda, Wolf, 2005: Jupi, 2006: Zuora, Rida, 2007: Jolie ja Barasuishou, 2008: Lipoca, 2009: Maretti, 2010: Arashi, Paulia, 2011: Batgirl, 2012: Froggy, Hednar, 2013: Mio, 2016: Undertaker 2018: Utena, Anthy

http://tursaanpuutarha.blogspot.fi/

Vanamo

 • Custom bait
 • *
 • Viestejä: 80
 • Elda
Vs: Peruukkien värjääminen?
« Vastaus #41 : Syyskuu 15, 2020, 09:44:35 ap »
Kiitos tyhjentävästä vastauksesta, Turre! Minä olen värjäytymisen suhteen absolutisti, joten nukke saa vaalean peruukin mustan sijaan. Tiedän, että värjäytymät saa pois, mutta tiedän myös, että ne aineet vaurioittavat vinyyliä pitkällä aikavälillä. Ja jos värjäytymä sattuukin menemään kasvomeikin päälle... 😱
"Asioiden keksiminen ei ole koskaan vaikeaa", rouva Oliver sanoi. "Vaikeus on siinä, että keksii liian paljon ja sitten kaikki käy liian monimutkaiseksi ja joutuu hylkäämään jotkin keksinnöt ja se on aika sietämätöntä." - Agatha Christie, Kuolleen miehen huvimaja, WSOY 1992.