Haluaisitko lähteä ulos kuvaamaan? Arveluttaako jokin asia? Tai jotkin aineet myös sisällä, kuten vesi. Mitä tehdä kun ulkona paukkuu pakkanen? Entä kesäkuumalla helteellä? Näistä asioista ja muista ääriolosuhteista keskustelua ketjussa.
Lyhyt yhteenveto:(Lue ketjusta lisää, hyvää keskustelua ja vinkkejä aiheesta on, myös kuvia löytyy.)
Yleisesti ulkokuvauksesta:-Huomioi laukkusi missä kannat nuken. Lähipihalle paras laukku on sellainen joka on tukeva ja josta nuken saa helposti takaisin ja ulos. Pidemmällä matkalla kannattaa myös huomioida kuljetus, menetkö bussilla? Periaatteessa mikä tahansa laukku käy, mutta tukevampi suojaa nukkea paremmin.
-Kääri nukke pehmusteisiin jos menet pidemmälle kuvausretkelle. Lähipihalle ei ole täysin välttämätöntä kääriä, voit myös laittaa pyyhkeen kassin pohjalle niin on joku pehmuste siellä vaikka nukkea ei olisikaan kapaloitu.
-Käytä tukikeppiä tukemaan nukkea kun seisotat sitä avoimessa paikassa, missä et voi tukea sen suurta päätä mihinkään. Varmasti erittäin hyödyllinen myös vedessä kuvatessa, jolloin tikku voi olla pitkäkin ja voit työntää sen syvälle hiekkaan.
-Kun kuivaat nukkea, kasvot taputellaan kuiviksi, niitä ei kannata hangata. Ole erityisen varovainen kustomoidun meikin kanssa, sillä se kestää vähemmän ääriolosuhteita kuin stock-meikit.
-Jos sinua hermostuttaa ulkokuvaaminen niin kannattaa käydä vaikka kävelemässä jossain lähimetsässä tms. etsimässä sopivia kuvauspaikkoja tai mahdollisimman rauhallisia alueita ilman nukkea.
-Nukkekuvaamista ei tarvi hävetä, vaikka se voikin sinua nolostuttaa. Ei ole liian vanhaa tai nuorta eteikö voisi nukkejaan kuvata.

-Jos pelkäät kiusaamista, niin voit halutessasi yrittää kuvata jossain missä muut eivät sinua näe. Myös pieni retki autolla tai bussilla vähän kotoa kauemmas voi osoittautua antoisaksi.
Vesi:-Älä kastele päätä mielellään, sillä nuken ruuvit ja muut metalliosat voivat ruostua.
-Mikäli vahinko kuitenkin tapahtuu, kuivaa nukke mahdollisimman hyvin. Itse ottaisin nuken pään auki mikäli se kastuu, kuivaisin ruuvit ja töpöttelisin mekanismin ruuvit ja vieterit kuivaksi paperilla. Huomioi kuitenkin että nuken päätä tulisi aukoa mahdollisimman vähän.
-Varaa kuivaamista varten mukaasi pyyhe/pyyhkeitä sekä talouspaperia että saat nuken nopeasti kuivaksi.
-Varaudu siihen että nukke kastuu jos kuvaat vedessä tai kovin likellä sitä, laita valmiiksi pyyhe ja muut välineet jotta saat nuken pään kuivaksi hätätapauksessa.
-Käytä posetusapuna tikkuja jos voit, sen voi työntää syvälle santaan eikä vahinkoa toivottavasti tapahdu.
-Nuken takaraivossa olevat ruuvien kolot voi peittää vettä kestävällä teipillä tai tarralla kuvausten ajaksi. Tällöin pään ruuvit eivät välttämättä kastu pienestä kaatumisesta. Tarrat ovat takaraivossa eivätkä siis todennäköisesti näy kuvissa.
-Jos nuken vartalo kastuu, voit ottaa sitä osiin sen verran mitä se sievästi lähtee (jo pelkkä osien toisistaan ulospäin vetäminen auttaa kuivaamaan jointtien välin). Huomioi kuitenkin että koitat irrottaa vain sellaisia osia joiden kuuluukin lähteä toisistaan irti.
-Jos vedessä on klooria (uimahalli sekä uima-altaat) niin en suosittele nuken laittamista veteen ollenkaan. Peruukki voi kärsiä kloorivedestä nukkea enemmän. Meikkikin, varsinkin kustomoitu, voi kärsiä kloorista tai kloorihuuruista. Jos nukke kastuu klooriveteen, huuhtele sekä nukke että hiukset ja toista ylläoleva kohta kastumisesta. Jos hiuksissa on kloorivettä niin kannattaa ottaa irti nuken päästä ja pestä huolellisesti, tarvittaessa pyykinhuuhtelu- tai hiusten hoitoainetta käyttäen.
-Jos nuken vaatteet kastuvat, riisu ne kaikki pois ja kuivata erikseen.
-Ruuviton keho on paras vesikuvaamiseen ja ruuvit tuleekin kuivata mahdollisimman hyvin. Tosin en osaa sanoa onko pehmeämuovinen (esim. SBH obitsu tai 2-tyypin vartalo) keho tähän yhtään sen parempi.
-Stock-meikkiä veden ei pitäisi vahingoittaa, mutta kustomin kanssa ei voi mitään varmaa sanoa.
-Jos nukessa on vesiliukoista liimaa (ripsien/peruukin/chippien kiinnitys), esim erikeeperiä, niin vesi liuottaa ne pahimmassa tapauksessa nukesta irti. Eivätkä teipit välttämättämättä pidä niitä kiinni sen paremmin.
-Huomioi että luonnonvesi voi olla myös likaista, jolloin joudut puhdistamaan/pesemään kastuneet osat paremmin.
-Jotkin peruukit, varsinkin tummat ja uudemmat - tai mohairit - voivat päästää kastuessaan väriä ja tämä voi värjätä nuken. Jos nuken pää/peruukki kastuu, turvallisinta onkin irrottaa se ja kuivattaa se nukesta erikseen. Jos et voi irrottaa peruukkia, laita jotain peruukin ja nuken väliin ja yritä asettaa nukke niin että peruukin vedet eivät pääse valumaan päähän.
-Veden kanssa kuvatessa kannattaa suosia vaatteita, jotka eivät todennäköisimmin päästä väriä tai kutistu vaikka sattuisivatkin kastumaan.
Pakkanen:-Muista kääriä nukkesi huolellisesti pyyhkeisiin tms. kun lähdet ulos pakkasella. Pidä nukke mahdollisimman lämpimänä. (Se pärjää kyllä ilmankin jos käyt pikaisesti (koti)pihalla, mutta pidemmän matkan tehdessä ottaisin ehdottomasti hyvin käärityn nuken.)
-Jos et kääri nukkea pyyhkeisiin, laita laukkuusi pohjalle sellainen kuitenkin pehmusteeksi niin voit laskea nuken tarvittaessa laukkuun.
-Mieti missä ja millaisia kuvia haluat ottaa jo etukäteen, niin vietät aikaa ulkona mahdollisimman vähän.
-Jos pakkasta on enemmän kuin -10 astetta niin en välttämättä lähtisi koettamaan onnea ulkokuvauksen suhteen.
-Huomioi kuinka paljon pakkasta on, ja minkä verran uskallat nukkea asetella eri asentoihin. Pakkasella kuvatessa pitää aina olla supervarovainen kun vaihtelet nukkejen asentoja (mitä narisevampi/jäykämpi nukke, niin vielä sitä enempi varovainen saa olla).
-Varsinkin tuota -10ntä korkeammissa lukemissa ei nukkea kannata pihalla kauheasti yrittää posettaa, vaan nukke kannattaa posettaa valmiiksi ennen kuin viet sen ulos.
-Kuvattuasi kääri nukke takaisin pyyhkeisiin tms.
-Kun pääset kotiin, riisu nukelta kaikki vaatteet varovasti (varsinkin jos nukessa tai ulkona on/oli lunta/kuuraa) ja jätä nukke pötköttämään pöydälle. Turvallisinta on taivutella sitä mahdollisimman vähän kun se on vasta tuotu sisälle.
-Mikäli ulkona on lämpimämpää (0 tienoilla tai plusasteita) niin katso yltä nukkea ja vettä koskevat tiedot. Loskainen lumi on niin märkää että vettä koskevat hoito-ohjeet on syytä lukaista.
-Muista myös itse pukeutua lämpimästi, ja varautua että saatat joutua olemaan polvillasi/takamuksellasi jos kuvaat kovin lähellä maata. Toppa- ja/tai villahousut on talvikuvaajan paras ystävä! Ulkona kuvatessa ainakin minulla on aina tullut varustuksesta huolimatta kylmä, aina siihen kuluu enemmän aikaa mitä alunperin ajatteli. Myöskin valokuvatessa ainakin itse liikun paljon vähemmän kuin ulkona normaalisti, eli kylmä iskeekin erilailla.
-Ota mukaan kunnolliset ja lämpimät hanskat tai vanttuut että voit lämmitellä käsiäsi kuvaamisen välissä tai lopuksi.
-Kamera on todennäköisesti herkempi tälle rajulle muutokselle entä nukke, eli se kannattaa ulkokuvatessa huomioida myös. Jos sinulla on kameralle suojapussi- tai laukku niin sitä kannattaa käyttää, ja varoa ettet kastele kameraa tai linssiä.
-Kun vaihdat nukkejen asentoa tai pistät sen eri kohtaan, kannattaa kamera sulkea (varsinkin pokkari). Varsinkin jos on lunta, niin sitä on äkkiä sormissa ja kamerassa ja linssissä...
Auringonpaiste:-Älä koskaan jätä tai säilytä nukkeja suorassa auringonpaisteessa. Myös pullipi kellastuvat auringonpaisteessa vaikka eivät olekaan yhtäherkkiä kuin hartsiset serkkunsa.
-Sisällä laita nukkejen vitriini tai säilytystila niin että siihen ei mielellään pääse aurinko suoraan paistamaan. Jos sinulla on nukkehuone, suosittelen ehdottomasti pimennysverhoja ikkunaan. Toki niitä voi käyttää myös muualla asuintiloissa, mutta ne blokkaa ikävästi myös päivänvalon jos siitä tykkää itse nauttia.
-Jos kuvaat nukkeja ulkona älä jätä nitä pitkäksi aikaa suoraan auringonpaisteeseen.
-Ota mukaan kassi tai päivänvarjo/sateenvarjo suojaksi mikäli haluat pitää nukkea ulkona päivän ja on aurinkoista. (Vaikka miitissä.)
-Leiriydy mieluten johonkin varjoisaan paikkaan jos on miitti.
Helle/kuuma lämpötila:-Nuken muovi sulaa liian korkeassa lämpötilassa, eli pidä se pois kuumista juomista ja muista lämpimistä paikoista.
-Jos kuumavesikäsittelet nuken hiuksia niin irroita se nuken päästä tai yritä välttää nuken muovia joutumasta kosketuksiin sen kanssa.
-En usko että ulkona lämpötila täällä nousee sellaisiin lukemiin jotta ne sulattaisivat muovia, mutta kuumina päivinä kannattaa suojata nuket hyvin. Samalla lailla kuin neuvovat ihmistä välttämään keskipäivän kuumuuden, se kannataa myösnuken kanssa tehdä, mikäli mahdollista.
-Ulkona lämpöä pahempi vaara onkin auringonvalon kellastuttava vaikutus.
Usko pois, Pullip-nukkekin kyllä kellastuu. Tässä esimerkki tosi pahasta kellastumistapauksesta:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=1295.msg180822#msg180822Hunajaedit: Yhdistin aiheet niin laitoin samalla aloitusviestin kondikseen.
--------
Joo, olen tässä miettinyt, pystyisikö pullipit (tai ylipäätänsä Dalit, Taeyangit, yms.) "uimaan" vedessä? Ettei ne vaurioituisi tai mitään? Menisikö niiden nivelten sisään vettä, oli sitten kyseessä stock tai obistu?
Kertokaa minulle tietämättömälle, te joilla on tästä asiasta kokemusta!