Pullip-keskustelu > UKK

Mitä on hyvä tietää ennen kun kustomoit? + kysymyksiä! *päiv. 25.6.2019* Vol 2

(1/1)

Siniirr:
Tein uuden koska aiemmassa aiheessa oli jo yli 30 sivua. Vanha keskustelu tässä: http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=42.0

Tämä teksti on Hunajasienen kirjoittama:

Yritin tähän listata paria asiaa mitä on hyvä ottaa huomioon, saa antaa lisäyksiä ja kysymyksiä voiko tätä ja tätä käyttää.


Perussääntö on että EI MITÄÄN öljypohjaista, oli se sitten meikkaamiseen, päällystämiseen tai puhdistamiseen. Asetooni on kanssa toinen ei-kannata-pilata-nukkea, se syövyttää muovin. Eikä tusseja tai muita aineita joita ei ole alla mainittu niin kannata pistää nuken naamaan. Tussi jättää jäljet naamaan eikä ne lähde pois kokonaan.

Nukke on kallis, helposti 100e maksava, sitä varten kannattaa pari kymppiä kuluttaa OIKEANLAISIIN välineisiin nukkeja meikatessa. Se että nukelle ei tule näkyvää vauriota heti, ei tarkoita etteikö sille tulisi tai voisi tulla.

Mikäli olet ensimmäistä kertaa meikkaamassa kannattaa kokeilla meikata vanhan meikin päälle niin voit ottaa sen pois vielä ilman että allaoleva meikki on kokonaan menetetty eikä kustomointi olekaan sinun juttusi tai et saa tehtyä nukesta sen näköistä mitä haluat. Moni tuppaa unohtamaan että meikkiä ei ole pakko poistaa vaan meikkausta voi kokeilla myös sen päälle.

Jos haluat kokeilla stock-meikin päälle meikkausta niin:
Lakkaa nuken kasvot, tee haluamasi meikki mutta ÄLÄ lakkaa sen päältä. Kun olet saanut meikin tehtyä ja jos se ei sinua miellytä, voit pyyhkiä kaiken pois, mutta alkuperäinen meikki on vielä tallella iskemättömänä. Niin kauan kun nukkea ei lakkaa sen jälkeen kun olet sille väriä pannut naamaan, niin saat sen vielä poiskin ja vanha naama on alla "ihan iskemättömänä" ja huulet saa kiiltäväksi kun panee glossia päälle.

Monilla on ollut ongelmaa tässä asiassa niin lisäsin siitä tähän alkuun.

Vielä parempi on ostaa halvempi nukke ja kokeilla siihen, esimerkiksi barbie, bratz tai muu muovinen nukke. Myös muihin muoviesineisiin voi harjoitella meikkaamista tai pullipnuken takaraivoon. Testaile miten saat poskipunat pehmeästi, ripset ja kulmakarvat tarkasti ja huulet nätisti tehtyä. Kannattaa testailla paperillekin vielä vetoja ennen kun alat laittaa nuken naamaan. Piirrä/maalaa haluamasilaiset kulmakarvat ja ripset paperille ennen kuin yrität samaa nuken naamaan. Näin se on helpompi tehdä kun olet tehnyt sen jo kerran.

lisätty 6.11.2015:
Ehdottomasti paras pohja kustomoinnille on Make It Own -kit (MIO) eli pelkkä nukke ilman meikkejä ja vaatteita, jolla on naama jo valmiiksi puhdas eikä meikkiä tarvitse lähteä poistamaan. Lisäksi nämä ovat huomattavasti edullisempia kuin jonkun normaalin julkaisun hankkiminen. Ennen kustomoitiin pelkästään jo julkaistuja nukkeja, mutta nykyään kun on MIO-kittejä niin niitä kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi. (Eri värien ja nukkemallin saatavuus voi vaihdella ajoittain.)


------


Lyhyesti aineista joita voi käyttää:

Lakat:
-Mr. Super Clear "MSC"  -hankala saatavuus nykyään (en käytä itse enää saatavuusongelmien vuoksi)
-Army painterin lakka -saa suomesta esim. Fantasiapelit (itse käytän tätä)
-Gameworks shopin lakka -saa suomesta esim. Fantasiapelit (ei ihan niin hyvä minusta kuin yllä mainitut, ihan minimaalinen ero)
-Testors -hankala saatavuus (näistä minun mielestäni huonoin, tahmaantuu, jättää mustia pisteitä jne, en suosittele)

Huomaathan että kaikki nämä lakat on SUIHKUTETTAVIA eli esim testorria ei kannata nestemäisenä ostaa, spray on avainsana.


Huulien lakkaamiseen/glossaamiseen:
-Mikä tahansa vesipohjainen lakka käy, esim. askartelukaupoista saa, itselläni oli esim. pebeo:n "waterbased varnish, gloss."
Tämä lakka on pullossa ja se levitetään siveltimellä.


Meikatessa:
-Akryylimaalit
-Pastelliliidut Huom! Ei saa ollä öljypastelliliidut, sillä sellaisia löytyy kaupoista enemmäin kuin öljyttömiä!
-Vesivärikynät


Meikin poistoon:

Ensisijaisesti:
-Isopropyylialkoholi/2-propanoli jne. Saa apteekista 6-7e/100ml tai autokampetta myyvistä kaupoista jäänestoa, samaa kamaa, katso että on 99% 2-propanolia!!! itselläni on startin jäänestoa 4e/litra, jäänesto tulee huomattavasti halvemmaksi! (lisää tästä alla)

Jos ei millään lähde:
-Hiomapaperi 600 tai hienompi, mielellään 800 tai 1000 tai 1200, stock-meikit on usein vaikeita poistaa suosittelen ennemmin hiomapaperia kuin kynsilakanpoistoainetta, koska se ei ainakaan koskaan syövytä muovia.

En suosittele meikin poistoon asetoonitonta kynsilakanpoistoainetta sillä se syövyttää muovia joskus. (Kyllä myös asetooniton, eli pelkästään asetoonilliset ei ole suositeltavia. Lisää tästä viestin lopussa.)

------

Alkuperäinen viesti:

ELÄ KÄYTÄ:
-Tusseja
-Lyijykyniä
-Puuvärejä
-Fiksatiiviä
-Hiuslakkoja
-Automaaleja
-Ihmisten meikkejä
-Mitään öljyä tai rasvaa sisältävää
-Mitään jossa on asetoonia

Nämä aineet voivat syövyttää nuken kasvoja ja pahimmassa tapauksessa et saa edes sitä pois nuken naamasta turvallisilla poistoaineilla.

Ne sisältävät öljyjä ja muita aineita jotka syövyttävät nuken muovia. Myöskin ne voivat sisältää väärälaisia pigmenttejä jotka jumahtavat nuken kasvoihin. Pahimmassa tapauksessa niin syvälle että se ei lähde ede hiomalla, se ei välttämättä tahraa vain pintakerrosta, vaan voi mennä läpi muovin.

------

-Meikin poisto
Olenkin käyttänyt apteekista ostettavaa (äänipäiden? puhdistamiseen tarkoitettua, saattavat kysyä mitä ja mihin tarkoitukseen ennen kuin myyvät! ei löydy hyllystä) isopropyylialkoholia meikin poistamiseen, oli se sitten stock-meikki tai itse tehty. Kunhan jaksaa hinkata niin lähtee. Stock-meikin voi myös hioa jos/kun se on aika tiukassa (vanhoilla ei ole, noin. 03-04 juolkaistuilla, mutta uudemmilla on) ja siihen voi käyttää hiomapaperia. Itsetehtyyn tai toisen tekemään meikkiin suosittelen isopropyylialkoholia, meikin pitäisi lähteä pelkästään sillä.
Isopropyylialkoholilla meikin poisto voi olla hidasta ja joudut hinkkaamaan sitä pitkään. Sulje pullo hinkkaamisen ajaksi niin sitä ei haihdu (kallista haihdutella ilmaan! :'D) eikä siitä tule huuruja.

Asetooniton kynsilakan poistoaine on sellainen mitä jotkut ovat käyttäneet, mutta itse en sitä suosittele (lue lisää viestin lopusta).

Isopropyylialkoholin edullisempi "versio" on auton jäänesto. Sen tulee olla 99% 2-propanolia että se on vastaavaa ainetta. Ei mitään ylimääräisiä. Itse käytän Start merkkistä jäänestoa, tarkoitettu bensiini-autolle (ei diesel). Pullossa lukee Start jäänesto bensiini (mutta bensaa siinä ei siis ole) ja se on tummansininen pullo punaisella korkilla. Saa mm. Kärkkäiseltä ja varmaan mistä vaan jossa on auto-aineita. On riittoisa.

-Hionta
Hiomapaperiakin on tullut käytettyä, 600 ja 800 olivat muistaakseni ne mitä itse käytin. Niillä saa vielä meikkiä pois/naamaa hiottua jos haluaa, mutta jälki ei ole kuin raastinraudasta. Jotkut käyttävät jopa 1200 mutta minä olen pärjännyt noilla. Parasta olisi kuitenkin käyttää 800 tai hienompaa (mitä isompi lukema sitä hienompi). Jos käytät jotain alle 800 paperia hiomiseen, viimeistele se aina siistiksi hienommalla paperilla.
Todella pienilukuiset paperit vovat tehdä syviäkin naarmuja nuken kasvoihin ja pullipin muovi on ohutta, eli sitä ei kannata kovasti hioa eikä varsinkaan liian karkealla paperilla.

Huom! Hionta ja puhdistus kannattaa tehdä ulkona tai hyvin ilmastoidussa tilassa tai ovi auki että huurut ei tule itselle vaan tuulettuvat pois. Vesihiomapaperi kasteltuna ei vaadi välttämättä muuta kuin sitä vettä.

Joillakin ihmisilä nämä aiheuttavat reaktioita myös iholla eli jos on atopiaa käsissä tai allergiaa tai herkkä iho niin suosittelen kumihanskoja tai muita suojaavia hanskoja.

-Meikkaus
Voi tehdä joko meikin päälle tai jo puhdistetulle naamalle. Kun naama on valmis meikattavaksi, niin laita siihen pohjalakkaus, se suojaa pullipin muovia ja on paras suoja muoville etteivät pigmentit jää muoviin. (Huomioi että yllä luetellut kielletyt aineet voivat syövyttää lakasta huolimatta.) Lakkaa myös meikkaamisen jälkeen jos haluat sen pysyvän.
Lakkakerroksia voi tehdä meikin välissä jos olet tehnyt osia joita et halua enää poistuvan jonkun muun virheen takia. JOS kokeilet meikkiä stock-meikin päälle niin ÄLÄ lakkaa nukkea väleissä ellet halua tekemästäsi jäljestä PYSYVÄÄ!
Huomaa että jos lakkaat pohjalakan niin värit ja etenkin blushit tarttuvat paljon paremmin muovin pintaan! Lakka tekee pinnasta karhean, Pullipin muovin pinta on normaalisti kiiltävä ja liukas.

Pullolakkoista (eli pullossa myytävä siveltimellä siveltävä lakka) olen käyttänyt tiimarin vesipohjaisia lakkoja, gloss/kiiltävä ja matt/matta. Se riippuu ihan mitä meikkaa, mutta noillakin pärjää. Kannattaa muistaa että pullolakalla on kuitenkin tapana ottaa väri mukaansa, siksi itse sekoitankin siihen usein pastellia.
Pelkällä pullolakalla ei saa aikaan sieviä luomivärejä ja poskipunia, siihen tarvitetaan suihkutettava pohjalakka. Pastelli tarttuu kuivana todella huonosti lakkaamattomaan muoviin. Isoille pinnoille käytettynä matta pullolakka jättää myös helposti rantuja, eli sitä ei kannata käyttää kuin pieniin alueisiin, koko naaman mattalakkaukseen käytä mieluummin suihkelakkaa.

Sitten on vielä suihkelakat joista itse olen kuullut Fantasiapelien lakasta, testorssista ja Mr. Super Clearista (MSC) joista itse olen nähnyt ettei testors ole ihan yhtä hyvä ja käyttänyt itse vain MSCtä ja Army painteria. (Testorsista jää/tulee mustia pilkkuja ja se kerää muutenkin likaa jollain käsittämättömällä tavalla.)

Meikki kuluu pyyhkäisemällä todella nopeasti ilman suojalakkaa nuken naamasta eli jotain lakkaa pitää olla meikin PÄÄLLÄ että meikki pysyy. Muutoin se kuluu pikkuhiljaa pois ja jos kosket sitä sormin niin pyyhit sitä pois samalla.

Vesivärit, vesivärikynät, akryylit ja pastelliliidut soveltuvat pullippien meikkaamiseen. Jotkut vesipohjaiset meikit ovat mahdollista käyttää, mutta öljy ei tee muoville hyvää, joten itse käyttäisin mieluummin vain "oikeita värejä". :3

-Lakkaamiseen ohjeita
Suihkuta lakkaa ulkona tai tarkoitukseen ilmastoidussa tilassa. Ota korkki/varmistin pois jos pullossa sellainen on (yleensä jompikumpi) ja suihkuta ensin ilmaan. Sitten suihkuta ja vedä nuken kasvojen yli. Hyvä etäisyys on n.30cm nuken naamasta. Aloita suihkutus aina nukesta ohi ja vedä sitten lakattavan kohdan yli (edestakaisin). Varsinkin aluksi pullo saattaa räkäistä (kaikki ei räkäisä eikä joka kerta mutta silti) niin on tärkeää ettei se räki nuken naamaan jolloin lakka pitää poistaa ja päällystää uudelleen.
Lakatessa kannattaisi käyttää kasvosuojaa huurujen vuoksi. Lakkaa ei kannata hengittää eikä parvekkeella saa tupakoida jos siellä lakataan sillä lakka on helposti syttyvää.

-Säilytys pää avoinna
Päätä voi pitää myös avoimena säilössä purkissa (jos osaa panna sen kokoon takaisin). Vastaukseni aiheesta eri ketjussa:

Minun enkkari on varmaan ollut pää palasina purkissa vuoden viisi vuottapas... 8D Että ei mitää hätää. Kannellinen rasia on paras. Pölyt saa puhaltamalla pois ja pyyhkimällä jos on meikkamassa niin kannattaa pyyhkiä se nassu ennen lakkaamista vielä hyvin. Itse laitan vielä sisäruuvit omaan ja ulkoruuvit omaan pikku minigrip-pussiin, myös pienet rasiat käyvät että eivät mene sekaisin. Ulko ja sisäruuvien ruuvit eivät ole kaikilla nukeilla samaa kokoa ollenkaan, eli on tärkeää että niitä ei sekoittele.

Eipä nyt tullut muuta mieleen, kyselkää ja kritisoikaa! x3

---

OMALLA VASTUULLA: EN SUOSITTELE! LUE HUOLELLA!
-ASETOONITON!!! kynsilakanpoistoaine, pese heti puhdistuksen jälkeen, en voi taata etteikö tämä tekisi muoville jotain, itselläni ei ole vielä mitään tapahtunut, mutta on sen verran jytympää kamaa että en kyllä lupaa etteikö jotain voisi käydä.
HUOM! OMALLA VASTUULLA, EI OLE TÄYSIN TURVALLINEN!
Suosittelen käyttämään mieluummin hienoa hiomapaperia.
KOKEILE AINA ENSIN ainetta nuken takaraivoon ennen kuin panet sitä nuken naamaan! Saatat pilata nukkesi kasvot kokonaan jos panet suoraan kasvoille.

Itse olen käyttänyt TRIND-merkkistä kirkasta asetonitonta kynsilakanpoistoainetta ja:

1. kerralla jäi valkeita lakkajäämiä (huomaa että lakkajäämiä voi tulla isopropyylialkoholillakin), stock-meikin puhdistuksessa ei ongelmia.

2. kerralla ei tullut mitään vikaa.

3. kerralla jäi pieniä jälkiä mitä Nolluskallakin (kts. linkki alempaa) mutta vain läiskittäin eli ei kaikkiin kohtiin. Etenkin silmien lähelle ja poskiin. Hioin naaman puhtaaksi jälkeenpäin.

4. kerralla:
Ainiin kokeilin tota asetoonitonta taas nahh-atoon ja sehän myrkyn lykkäsi. Koskin sitä vanupuikolla ja se sulatti noin 2cm kokoisen läiskän nuken päähän ja kuplasikin oikeen. Että todella pahasti kyllä vaihtelee.
Pyyhin ja hioin sen välittömästi, toivottavasti ei jäämiä jäänyt mihinkään.

Kuvat 4 kerran vahingoista:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=42.msg88492#msg88492

LISÄÄ KYNSILAKANPOISTOAINEISTA! LUE ENNEN KUIN KÄYTÄT:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=42.msg76988#msg76988
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=42.msg76268#msg76268

------


Hyödylliset linkit:

http://cauldroness.livejournal.com/11419.html

Silmäluomien paikalleen laitto:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=1177.0

Kustomointii paljon apukuvia:
http://www.pullipsuomi.net/foorumi/index.php?topic=144.0

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta